Iulian Badea, deputat: “Vreau clarificări!”. Serviciile secrete, audiate în comisiile parlamentare. (P)

Iulian Badea, deputat PSD, a vorbit recent despre interpelarea publică pe care a înaintat-o către ORNISS. Mai mult decât atât, în continuarea răspunsului său acesta ne-a explicat amănunțit relația de supraveghere pe care comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională o are asupra serviciilor secrete.

Iulian Badea, deputat
Iulian Badea, deputat

Dacă este să ne orientăm după legile în vigoare, instituțiile publice cu atribuții în securitatea națională din România sunt supuse anual controlului parlamentar. Aceasă verificare o realizează comisiile de specialitate din Parlamentul României. Altfel spus, serviciile sau structurile secrete sunt obligate prin lege să acorde explicații despre banii publici cheltuiți și despre legalitate acțiunilor desfășurate. În Parlament, Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională are atribuții de control și verificare asupra multor instituții de forță din subordinea Guvernului și asupra serviciilor secrete de resort.

Întrebat despre interpelarile pe care le-a înaintat unor instituții publice cu atribuții în securitatea națională sau chiar a serviciilor secrete, deputatul PSD Iulian Badea a declarat despre una dintre acestea: “Având în vedere ultimele informații apărute în spațiul public cu privire la retragerea certificatelor de securitate în mod abuziv de către ORNISS, instituție care se află sub controlul parlamentar al comisia de specialitate unde îmi desfășor activitatea, am simțit nevoie de clarificări. Am solicitat să mi se răspundă care este numărul avizelor de securitate retrase în anul curent, în raport cu numărul avizelor de securitate acordate ale aceluiași an. Vreau să aflu care este sursa acestor speculații publice și dacă aceste suspiciuni sunt întemeiate sau nu. De asemenea, am cerut să primesc răspuns cu privire la strategia operativă de a reduce riscurile ca posesorii certificatelor de securitate cu nivel înalt de secretizare să fie transformați în ținte vulnerabile pentru serviciile secrete ale altor state, cât și pentru a nu exista scurgeri de informații nedorite către alți actori implicați în proces.” a declarat Iulian Badea, membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională și absolvent al Colegiului de Apărare NATO.

Serviciile secrete sunt obligate să răspundă în fața noastră pentru activitatea lor!

Am stat de vorbă în continuare cu deputatul PSD Iulian Badea, reprezentant al acestei comisii parlamentare de specialitate și l-am rugat să ne explice modul în care își organizează activitatea acest organ de control din legislativ: “Serviciile secrete asigură protejarea interesului național. Rolul lor este unul benefic în buna rânduială a statului român. Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională exercită controlul parlamentar asupra instituțiilor de forță din structura Guvernului României, precum M.A.I și MApN. În plus, există un control pe care îl realizăm asupra altor instituții de resort și al structurilor secrete cu atribuții în siguranța națională: STS(Serviciul de telecomunicații speciale),SPP(Serviciul de pază și protecție), CSAT(Consiliul suprem de apărare al țării),ORNISS (Oficiul registrului național pentru informații secrete de stat),DGPI(Direcția generală pentru protecție internă) din subordinea MAI, DGIA(Direcția generală de informații) din subordinea MApN.

Am participat anul acesta la prezentarea raportului CSAT, pe care l-am putut consultat pe larg, fiind pus la dispoziția comisiei de specialitate unde îmi desfășor activitatea. Ne-am deplasat la Sibiu cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Statul Major al Apărării unde ni s-a prezentat raportul STS. Am fost invitați, în prezența vicepremierului, la sediul DGPI din cadrul Ministerului de a Interne pentru a ni se înfățișa raportul de activitate al acestei structuri. La fel s-a întâmplat și cu raportul SPP. Ceea ce mi-aș dori să rețină cetățenii este ca aceste entități sunt supuse controlului realizat de comisia din care fac parte. Există transparență decizională, există democrație instituțională, iar vocile care denigrează activitatea acestora sunt nejustificate. Exercităm controlul parlamentar de specialitate asupra structurilor secrete, iar acestea sunt obligate să răspundă în fața noastră pentru activitatea lor. Românii sunt protejați și trebuie să rămână liniștiți!“ a declarat deputatul PSD Iulian Badea, membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranța Națională.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net