Iulie 2021, una din cele mai călduroase luni din ultimii 60 de ani. Cât se mai prelungește valul de caniculă


    Iulie 2021 a fost una dintre cele mai călduroase luni din 1960 încoacefoto: Shutterstock
Iulie 2021 a fost una dintre cele mai călduroase luni din 1960 încoacefoto: Shutterstock

Luna iulie a acestui an a fost una dintre cele mai călduroase din ultimii ani, susțin specialiștii în meteorologie citați de Digi24. Iulie 2021 a intrat în top 3 cele mai călduroase luni din 1961 încoace.

Codul portocaliu de caniculă se menține pentru șapte județe din sudul țării și Capitala și pentru ultima zi din iulie, una dintre cele mai călduroase luni de vară din ultimele decenii. Mai mult, potrivit meteorologilor, canicula se va prelungi și în primele zile din luna august.

„Putem considera că iulie 2021 a fost o lună a lui Cuptor, confirmată de ceea ce s-a întâmplat în acest val de căldură persistent, cel mai călduros din această vară, și acest lucru a făcut ca luna iulie a acestui an să se afle în top 3 cele mai călduroase luni iulie din 1961 și până în prezent. Avem o abatere termică pozitivă la acest moment de 2 grade Celsius pentru intervalul 1 - 29 iulie, va mai conta și ziua de 30 și ziua de 31 și se alătură astfel lunii iulie a anului 2015, după 2012 și 2007”, a declarat vineri seara, la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Canicula se prelungește pentru primele două săptămâni din august

„Pentru luna viitoare ne așteptăm la un debut la fel de cald, este posibil să prelungim avertizarea meteorologică cod portocaliu și cod galben și pentru ziua de 2 august, luând în considerare faptul că este posibil ca și luni în regiunile de sud și sud-est ale țării să înregistrăm valori de temperatură în jurul a 40 de grade, în special în sudul Olteniei și al Munteniei. De asemenea, marți, posibil în zona de câmpie din sud, ne așteptăm la 37 de grade Celsius și acest lucru ar urma să fie caracteristic cel puțin pentru prima decadă a lunii august”, a spus Elena Mateescu.

„Datele arată că este posibil ca până în jurul datei de 16 august să vorbim de temperaturi peste mediile climatologice, în special în jumătatea sudică a țării pentru săptămâna 2 - 9 august, iar pentru 9 - 16 august în special în jumătatea sud-vestică a țării. Nu în ultimul rând, același fenomen poate persista chiar și în săptămâna 16 - 23 august, din nou în jumătatea vestică, după care vor fi valori apropiate de normal”, a precizat directorul ANM.

„Cert este că pentru următoarea săptămână ne așteptăm în continuare la disconfort termic accentuat și valori deosebit de ridicate la nivelul maximelor și minimelor, pentru că în aceste zile am înregistrat recorduri pentru cele mai călduroase dimineți sau pentru cele mai călduroase zile începând din 27 și până în prezent”, a adăugat meteorologul.

Citește și:

Șase trucuri pentru a evita transpirația în exces vara

Cum ne protejăm de caniculă. 13 sfaturi care ne scapă de neplăceri

cub mama theo rose carmen harra png
zodii care sunt vampiri energetici jpg
andrei duban apare in serialul wednesday jpg
Brad Pitt (5) jpg
andreea esca 6 png
tanara dezbracata in pat jpg
cub anda calin png
fiii lui adrian nastase jpg
elevi cursuri
Armata Roşie Fototeca Online a Comunismului Românesc
image
image
image
image
travel 778338 1920 jpg
Elom Agbegninou jpg
fasole ziua nationala jpeg
Google Doodle 1 Decembrie 2022
Alexis Waldrone si Petunia jpg
fiii lui adrian nastase jpg