Klaus Iohannis a verificat stadiul pregătirii unităților de terapie intensivă, zonele din spitale cele mai afectate de lupta anti-Covid


    Şeful statului a făcut din nou apel la respectarea măsurilor şi a restricţiilor. Foto: Arhiva Click!
Şeful statului a făcut din nou apel la respectarea măsurilor şi a restricţiilor. Foto: Arhiva Click!

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat marţi cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cu preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc şi şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” Bucureşti, col. dr. Dan Corneci despre gestionarea epidemiei COVID-19.

”Ministerul Sănătăţii a desfăşurat mai multe proiecte de achiziţie de ventilatoare, monitoare, paturi şi alte echipamente necesare secţiilor de Terapie Intensivă, astfel că, la acest moment, avem, conform rapoartelor din secţiile de ATI, 3.065 de paturi de Terapie Intensivă - pentru toţi pacienţii, nu doar COVID, deci, în total 3.065 de paturi -, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate cu diverse surse de finanţare. La acestea se adaugă cinci unităţi de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare şi un modul ATI, cu un total – acestea suplimentare - de 169 de paturi. În ceea ce priveşte doar ventilatoarele ATI funcţionale, vă dau doar un exemplu, ca să înţelegeţi cum s-a lucrat: în perioada aprilie-octombrie 2020, creşterea capacităţii de ventilatoare la nivel naţional a fost de 73%, şi până în decembrie se adaugă încă 15%, asta însemnând că, practic, de la începutul pandemiei până acuma, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare!”, a anunțat Klaus Iohannis potrivit news.ro

De ce s-a întâlnit Klaus Iohannis cu specialiștii în Terapie Intensivă

”Situaţia epidemiologică atât la nivel european, cât şi la nivel naţional se agravează, din păcate, constant şi numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul. Ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a ţine sub control epidemia. Lupta cu virusul se desfăşoară pe două fronturi - pe de o parte, în zona de prevenţie, prin care încercăm limitarea transmiterii infecţiei, şi pe de altă parte în spitale, acolo unde bolnavii de COVID-19 au nevoie de îngrijire şi de tratament de specialitate. De aceea, am dorit să am o discuţie aplicată cu experţi recunoscuţi de Terapie Intensivă şi Ministrul Sănătăţii, care mi-au prezentat o analiză a resurselor de la Terapie Intensivă la nivel naţional, secţiile ATI la nivel naţional - şi când vorbim de resurse, mă refer atât la paturi dotate cu aparatură specifică, cât şi la personalul medical”, a motivat întâlnirea preşedintele Klaus Iohannis.

Situația Terapiei Intensive în București

”(…)Am solicitat foarte concret date despre Bucureşti. Şi aici vom avea, în şapte spitale, o extensie a capacităţii de Terapie Intensivă şi pot să vă spun în următoarele maximum zece zile vom avea, suplimentar faţă de ce există acum, 123 de paturi de Terapie Intensivă”, a explicat el. Potrivit specialiștilor, planul strategic pentru următoarea perioadă urmăreşte deschiderea unor noi capacităţi de terapie intensivă distribuite la nivel naţional, precum cele de la Oradea, Constanţa, Craiova, în locaţii nou construite cu destinaţii de Terapie Intensivă sau care se vor transforma în secţii de terapie intensivă.

Fonduri europene pentru creșterea capacității la terapie intensivă

”Este uimitor! În urma analizei nevoilor spitalelor, se va achiziţiona, prin proceduri specifice – iarăşi din fonduri europene - întreaga gamă de aparatură şi echipamente necesare dotării unităţilor sanitare, de la monitoare, ventilatoare, paturi, aparate de anestezie, la ecografe şi aparate RT-PCR. Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important, vom avea o creştere semnificativă la fiecare dintre aceşti indicatori, cifrele fiind calculate cu precizie de specialişti. De exemplu, fiindcă am vorbit de paturile de Terapie Intensivă - 662 de paturi de acest fel, de înaltă performanţă, au fost deja avizate pentru finanţare prin acest program şi se va realiza în perioada următoare.”, a susţinut Klaus Iohannis.

Nou apel al lui Klaus Iohannis către români în lupta anti-Covid

”Oricâte măsuri ar lua autorităţile, acestea nu vor fi suficiente dacă nu suntem cu toţii parte a acestui efort naţional de a salva cât mai multe vieţi. Pentru a stopa însă răspândirea virusului, este nevoie şi de implicarea tuturor cetăţenilor”, a cerut Iohannis.

Citiți și

Primele simptome dacă te-ai îmbolnăvit de coronavirus. Uite cum te simți

Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă în România, din cauza epidemiei de coronavirus

cub camelia șucu (1) png
cub ioana nastase png
Horoscop zilnic 31 mai 2022 jpg
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
cub emma corrin png
Kirstie Alley jpg
lia bugnar anghel damian theo rose foto CANCAN (2) jpg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
image
image
adevarul.ro
image
image
image
image
femeie vaccin jpg
calendar ortodox 2021 7 decembrie sf filofteia de la arges icoana de sorin vintzeanu jpeg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
index jpg
mititelu jr 3 jpg
cap Charles III   GettyImages 1243368615 jpg