L-au scăpat de fratele “parazit” lipit de el

Ultima actualizare:

    Înainte de operaţieFoto: Spitalul „Marie Curie”
Înainte de operaţieFoto: Spitalul „Marie Curie”

În urmă cu trei zile, au venit pe lume primii băieţei siamezi din România. Unul dintre ei era dezvoltat rudimentar: nu avea cap şi torace şi era total dependent de fratele său. Ieri, medicii de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală i-au separat, frăţiorul dezvoltat normal fiind salvat.

Mama băieţeilor a aflat că poartă în pântece doi copii lipiţi, când sarcina era mică. Medicii de la Spitalul Universitar din Capitală, care au supravegheat-o de la început, au văzut, de asemenea, că unul dintre băieţei era dezvoltat rudimentar. Fătul nu avea nici cap, nici torace, ceea ce în limbajul de specialitate se numeşte „siamez parazit”.


    După operaţieFoto: Spitalul „Marie Curie”
După operaţieFoto: Spitalul „Marie Curie”

Totul s-a observat exact atunci când medicii le-au făcut un examen RMN in utero, adică când se aflau în burtica mamei. Prin urmare, când a venit ziua naşterii, specialiştii au ştiut ce au de făcut. De altfel, la operaţia de cezariană, care s-a efectuat miercuri la Spitalul Universitar Bucureşti, a participat şi dr. Radu Spătaru de la „Marie Curie”, chirurgul care a coordonat echipa medicală ce a realizat separarea.

La o zi după naştere, siamezii au fost transferaţi la „Marie Curie” şi au fost pregătiţi pentru operaţia de separare, iar ieri, la ora 8.30, au intrat în sală. Intervenţia a durat aproximativ trei ore şi a fost un succes.

După operaţie
După operaţie

Totul a decurs foarte bine, aşa cum ne-am dorit. Operaţia a durat în jur de trei ore. Siamezul parazit, care era dependent total de cel viabil, a fost separat. Siamezii erau lipiţi în zona abdomenului. Aveau în comun o porţiune din tubul digestiv care aparţinea siamezului parazit, pe care a trebuit să-l desfacem, dar şi un pedicul vascular (n.r. arteră) al siamezului viabil”, ne-a declarat dr. Radu Spătaru. Acum, medicii speră ca micuţul salvat să crească şi să aibă o evoluţie bună.

După operaţie
După operaţie

AUGUST 2014. Ele sunt primele siameze separate în România

Anul trecut, în luna august, la Brașov, s-au născut două siameze, care erau lipite în zona ombilicului pe o porțiune cât o monedă de 50 de bani. Mai întâi, au fost evaluate cardiologic, radiologic şi pediatric. S-a constatat că nu suferă de anomalii congenitale. Apoi, surioarele, care s-au născut într-o poziţie nefirească, adică una cu capul la picioarele celeilalte, au fost răsucite, moment în care s-au îmbrăţişat. Elean Maia și Maria Sarah au fost aduse la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală, unde au fost separate cu succes, aceasta fiind prima operație de separare a unor siameze în România. Potrivit medicilor, la șase luni de la naștere, surioarele evoluează foarte bine.

India. Caz similar, operat după şase ani

Povestea copilului Deepak Kumar Paswaan, care a venit pe lume cu frăţiorul geamăn captiv în trupul său, într-un sat din statul Bihar, nordul Indiei, a şocat întreaga lume. Atunci când s-a născut, în anul 2005, localnicii credeau că este extraterestru, apoi s-a zis că e trimisul zeului Vishnu pe Pământ. De fapt, în trupul lui Deepak se afla geamănul parazit care împărţea aceleaşi organe cu el. Pe pieptul copilului se vedeau lipite picioarele şi o mână, diforme, ale fratelui.

Prof  Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca din Bucureşti jpeg

“Noaptea membrele parazitului se mişcau şi Deepak scâncea încercând să se apere. La un moment dat, am surprins cum parazitul încerca să îl lovească. În trupul lui se ducea o luptă groaznică”, a povestit mama sa, Indu Devi. După o lungă perioadă de chin, medicii au reuşit să-l separe de fratele siamez, printr-o operaţie făcută în premieră în India. Astfel, la vârsta de 6 ani, micuţul Deepak a devenit un copil normal. Mai mulţi medici s-au luptat timp de 4 ore să îndepărteze organismul fratelui nedezvoltat. Operaţia ar fi costat 50.000 de dolari, însă doctorii au refuzat să ia banii de la familia băiatului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net