La 85 de ani, îşi ţine mintea ageră cu şah
Există și altceva în aceste zile în afară de politică și războiul pentru fotoliul de la Cotroceni. Într-un colț de București, sute de oameni s-au adunat în aceste zile pentru a se duela într-un alt fel de război, al minții. Campionatul Mondial de Șah pentru veterani se desfășoară în perioada 12-23 noiembrie cu participarea a 366 de sportivi din 58 de țări.
Mihai Hlinschi este, la 85 de ani, cel mai vârstnic român înscris în competiție. Născut în Cernăuți, în partea de Bucovină aflată acum în Ucraina, Mihai Hlinschi este de profesie medic veterinar, a fost deputat în legislatura 1996-2000 și se recomandă ”jucător pasionat de șah”.
”M-am apucat de şah de la 14 ani. Nu m-a învățat nimeni, am prins eu singur, pas cu pas, tainele acestei adevărate aventuri umane care este șahul”, ne-a spus nea Mihai. Nu a jucat niciodată pentru bani, pentru el șahul este ”o gimnastică a minții” care îl menține viu și tânăr.
”Acest sport mi-a ordonat în viață gândirea și m-a ajutat să înțeleg ce înseamnă răbdarea”, descrie șahul fostul doctor veterinar. S-a adaptat și la șahul pe internet, pe care îl adoră. Se luptă de la egal la egal cu mașinării sofisticate și când câștigă se bucură ca un copil.
La Campionatul Mondial de șah pentru veterani România participă cu 60 de sportivi, cap de listă fiind marele maestru internațional Florin Gheorghiu, ajuns la 75 de ani. Cei mai vârstnici participanți sunt la feminin sportiva germană Hannelore Hoose în vîrstă de 90 de ani, iar la bărbați Michael Olczinsk de 92 de ani din Polonia.