La spitalul ăsta nu se ia şpagă!

simeon stalpnicul png
Adina Sabadâş, autoarea proiectului, şi una dintre urnele pentru donaţiiFoto: adevarul.ro

Proiect inedit! Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău îşi propun să descurajeze fenomenul şpăgii. Astfel, în secţiile unităţii medicale vor fi amplasate mai multe urne pentru donaţii, iar banii urmează să fie utilizaţi în beneficiul pacienţilor. “Recunoştinţa nu se pune în plic”, spune unul dintre autorii iniţiativei.

“La urma urmei, cred că nici unui medic nu-i place să îi fie pusă în balanţă vocaţia cu dimensiunea plicului”, explică doctorul Liliana Neaga, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, de ce trebuie eliminată şpaga.

“Nici unei asistente nu-i place să i se spună că, dacă i s-ar fi dat mai mulţi bani, ar fi avut mai multă grijă de bolnav. Aşa că, dacă o persoană chiar este mulţumită de serviciile care i se oferă, are la îndemână o posibilitatea elegantă, corectă”, adaugă medicul, referindu-se la urnele în care pacienţii mulţumiţi pot face donaţii. Potrivit spuselor sale, primii care au îmbrăţişat ideea au fost medicii şi asistentele din secţia Reumatologie. “Încet-încet, vom amplasa urne şi în alte părţi. Acest proiect va fi o provocare”, adaugă Neaga pentru adevarul.ro.

Adina Sabadâş, coordonator la Serviciul Reprezentantul Pacientului şi cea care a venit cu ideea proiectului, se arată entuziasmată: “Vrem să transmitem ideea că recunoştinţa nu se pune în plic. Pacientul nu trebuie să ofere bani, iar personalul medical nu trebuie să accepte. Dacă în calitate de pacient eşti foarte mulţumit de ce ţi s-a întâmplat în spital, de atitudinea persoanelor cu care ai colaborat şi vrei în mod excepţional să mulţumeşti cuiva, o poţi face direct, transmiţându-i mulţumirile printr-o scrisoare sau făcând o donaţie”. Ea menţionează şi cum vor fi utilizaţi banii: “Sumele adunate în urna amplasată într-o anumită secţie vor fi folosite pentru pacienţii aceleiaşi secţii. Practic, banii se întorc, sub o formă sau alta, la pacienţi”.

simeon stalpnicul png
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, şi doctoriţa Liliana Neaga, la spitalul unde plicul e interzisFoto: adevarul.ro

Click! spune

Proiectul a fost lansat sâmbătă, în prezenţa Sorinei Pintea, ministrul Sănătăţii, care s-a arătat încântată de iniţiativa celor de la Zalău şi a sugerat că ar trebui implementat şi în alte spitale din ţară.

3 alina ceusan 2 jpg
Călin Hagima şi Roxana Nemeş sunt foarte fericiţi împreună jpeg
anca serea fiica jpg
Cabral si Adela Popescu   Sunt celebru, scoate ma de aici (2) jpg
vlăduța lupău png
Olivia Newton John și John Travolta, apropiați și în 1978, când abia apăruse filmul ”Grease” jpeg
tragedie cobadin jpg
293172253 1378552842655773 4982117340242158991 n jpg
image
image
image
image
George Simion FOTO Inquam / Ilona Andrei
iphone camera jpg
bem apa jpeg
gabriela firea nicusor dan jpeg
tragedie cobadin jpg
donald trump jpeg