Lărgirea plajelor la Mamaia Nord: proiect salvator sau motiv de nemulțumire pentru turiști

Ultima actualizare:

    Aşa arată acum suprafaţa extinsă a plajei din Mamaia NordFoto: Ovidiu Oprea
Aşa arată acum suprafaţa extinsă a plajei din Mamaia NordFoto: Ovidiu Oprea

Refacerea cu nisip a zonei de nord a staţiunii Mamaia îi nemulţumeşte pe turişti, care se plâng că li se topeşte îngheţata până ajung la şezlong sau că scoicile le rănesc tălpile. Autorităţile spun însă că proiectul de lărgire a plajelor a salvat litoralul, care ar fi rămas fără ele în cel mult zece ani, din cauza eroziunii costiere.

Din acest sezon estival, zona de nord a staţiunii Mamaia s-a mărit cu 53 de hectare de plajă nouă. Proiectul care a costat 63 de milioane de euro (bani europeni) nu a fost pe placul tuturor. Mulţi turişti care au ales vacanţa în această zonă îşi arată nemulţumirile pe reţelele sociale, scrie adevarul.ro.


    Mare parte din zona plajei este pustieFoto: Blitz
Mare parte din zona plajei este pustieFoto: Blitz

„Ar trebui să plătiţi îngheţata copilului! V-a trebuit vouă să măriţi plajele, nu înţeleg de ce! De la beach bar până la şezlong i s-a topit băiatului îngheţata, a curs peste tot pe plajă, nici nu a mâncat-o. Ce-aţi gândit când aţi făcut o astfel de prostie?“, încearcă să se dumirească un turist. 

«N-ai cum să mergi fără încălţări»

Un altul se plânge de faptul că nisipul extras din mare este dur, plin de scoici, ceea ce face dificil mersul în picioarele goale: „Nu contestă nimeni că plaja trebuia extinsă. În Dubai s-au construit teritorii întregi pe apă cu aceeaşi tehnică de înnisipare, însă acolo este nisipul ok. Aici n-ai cum să mergi la apă fără încălţări, iar apa este adâncă, adio lăsat copiii în apă”.

Alţi turişti afirmă însă că nemulţumiţii ar trebui să se gândească la faptul că şi alte plaje din ţări frecventate de români au dezavantaje. „La greci nu vă înţeapă pietricelele la picioruşe?”, postează un turist.O altă categorie de revoltaţi este cea a operatorilor care deţineau sectoare adiacente plajei noi şi care, din acest sezon estival, nu mai au deschidere la apă. „Un client care vine la noi şi ne plăteşte o sumă de bani pentru şezlong trebuie să parcurgă 100 metri în plus până la apă. Acea distanţă nu poate fi parcursă în linie dreaptă, trebuie să facă slalom printre cei cu prosoape“, explică operatorul de plajă. 


    Mare parte din zona plajei este pustieFoto: Blitz
Mare parte din zona plajei este pustieFoto: Blitz

«Apa ar fi ajuns în unele hoteluri»

Paul Cononov, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), consideră că beneficiile extinderii sunt net superioare problemelor pe care le reclamă unii turişti. 

„Litoralul nostru pierdea pe an hectare întregi de plajă. În 2010, când a fost iniţiat proiectul de stopare a eroziunii costiere cu fonduri europene, plajele dispăreau într-un ritm de 1,5 metri pe an. Apa ar fi ajuns, probabil, în unele hoteluri. Acum avem plaje întinse, care nu ne vor crea probleme 50 de ani de acum încolo. Eu cred că orice suprafaţă de teren nou câştigată de România este mai importantă decât beneficiile operatorilor de plajă, care văd cum la firul apei sunt din ce în ce mai mulţi turişti cu cearşaful sau prosopul“, susţine Paul Cononov. 


    Nisipul adus din larg e mai puţin „prietenos”, din cauza fragmentelor de scoici
Nisipul adus din larg e mai puţin „prietenos”, din cauza fragmentelor de scoici

Nicolae Bucovală, preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, dar şi operator de plajă, spune că „lucrarea de stopare a eroziunii costiere a fost făcută în folosul tuturor“ şi că, în câţiva ani, nisipul va fi la fel de fin ca pe restul sectoarelor. 

Fără şezlonguri şi umbreluţe pe sectoarele nou-amenajate

Disperaţi după profit, unii operatori de plajă încalcă legea, montând şezlonguri şi umbreluţe pe zonele amenajate cu bani europeni. „O plajă nu poate fi ocupată în mod abuziv, iar unii agenţi economici realizează venituri pe un spaţiu pe care nu-l au în administrare. Muncitorii care igienizează noaptea sectoarele de plaje dau peste şezlonguri, ceea ce nu e legal, astfel că vom aplica amenzi“, avertizează Cononov. Plajele noi vor fi date spre închiriere din sezonul estival următor. Până atunci, nici un operator economic care-şi desfăşoară activitatea în zonele adiacente sau care deţine deja sectoare nu are voie să monteze şezlonguri, umbreluţe sau beach-baruri. Spaţiul e destinat exclusiv turiştilor care vin cu prosopul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net