Laşi copilul să stea pe scaunul din faţă al maşinii? Uite cum te sancţionează legea!

simeon stalpnicul png
Copiii sub trei ani trebuie transportaţi în scaune speciale care să le asigure protecţia în caz de accidentShutterstock

Legislaţia rutieră impune anumite reguli atunci când vine vorba despre transportarea copiilor cu maşina. În plus, cei care le încalcă riscă amenzi substanţiale, ce pot ajunge şi până la 1800 lei. Uite tot e trebuie să ştii!

Codul rutier este dur cu cei care nu respectă regulile privind transportul copiilor cu autoturismul. Astfel, se interzice clar transportul copiilor de până la 12 ani pe locurile din faţă ale autovehiculelor, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de adulţi. Mai mult chiar, regulamentul de aplicare a codului Rutier prevede, la articolul 97, că orice copil cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 1.50 m trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor sale.

Copiii sub trei ani, în scaune speciale destinate lor

În ceea ce priveşte copiii mai mici de trei ani, legislaţia rutieră este şi mai strictă. Conform regulamentului, copiii cu vârsta sub trei ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate. Mai exact, este vorba despre scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare şi asigurare gândite special pentru confortul şi siguranţa lor. Scaunele se fixează de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri sau cu ajutorul centurii de siguranţă a maşinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate în funcţie de vârsta şi de greutatea celor mici.

Ce amenzi rişti dacă încalci regulile?

Dacă transporţi un copil mai mic de 12 ani pe scaunul din faţă al maşinii, această abatere este contravenţie şi va fi sancţionată cu amendă maximă pentru persoanele fizice, adică amendă din clasa a IV-a de sancţiuni ( de la 9 la 20 de puncte amendă). 

image png
sarah anamaria prodan jpg
giselle si tom brady
cub anamaria prodan png
Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia
Amber Heard FOTO EPA-EFE
elena udrea adrian alexandrov jpeg
claudia patrascanu copii png
Kelemen Hunor FOTO gov.ro
1 zid jpg
image
image
image
image
Kate Middleton (3) jpg
pxclimateaction 4168906 1920 jpg
elena udrea adrian alexandrov jpeg
police gb15dc8736 1920 jpg
Muzeul Vaticanului jpg
Lebăda a fost salvată în cele din urmă jpg