Laura Ștefănuț, iubita lui Vlad Voiculescu, despre incendiul de la Matei Balș: ”Era frig în acel salon, la acel moment”

2 februarie 2021
article img
Laura Șefănuț este iubita lui Vlad Voiculescu de anul trecut

Laura Ștefănuț, iubita lui Vlad Voiculescu, a avut experință cu Matei Balș. Mama sa a fost internată aici cu Covid-19 și a ținut să transmită faptul că le rămâne recunoscătoare medicilor că i-au salvat, dar că în salon era frig.

Fosta jurnalistă Laura Ștefănuț are 32 de ani și s-a retras din presă la începutul anului 2020, când relaţia sa cu Vlad Voiculescu (37 de ani), actualul ministru al Sănătăţii, a devenit publică.

Laura Ștefănuț a reunțat la presă de dragul lui Vlad Voiculescu

A spus că dorește să înlăture orice suspiciune cum că şi-ar favoriza sau menaja partenerul. Dar nu a renunțat, totuși, să-și scrie părerile pe Facebook.

article img
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, alături de iubita sa, Laura Ștefănuț

A făcut-o și după incendiul de la Institutul Matei Balș, când au trei pacienți bolnavi de Covid-19 au fost găsit carbonizați de pompieri, iar al patrulea a pierit la scurt timp după ce a fost transferat la un alt spital. Iar de atunci numărul victimelor a crescut la nouă.

”Alte vieți pierdute în saloanele de spital care au luat foc în București, la spitalul Covid Matei Balș. Mama a fost internată chiar la Balș cu Covid-19 și le rămân recunoscătoare medicilor despre care cred că i-au salvat viața. Nu doar că au fost profesioniști, dar au fost și oameni, o părere împărtășită de toate femeile din salonul mamei. Femeile nu împărtășeau doar stima pentru medici și lupta cu boala aceasta care ne-a schimbat viețile tuturor, dar și un calorifer electric. Nu le-a lipsit nimic la nivel de medicamente, oxigen și omenie, în schimb era frig în acel salon, la acel moment. Acum, prefectul ne spune că nu mai erau probleme cu încălzirea, dar o ipoteză rămâne că incendiul a fost declanșat de un reșou”, a comentat tânăra.

Ceea ce este adevărat. Un pacient a povestit aseară, 1 februarie, pentru Antena 3 faptul că tremurau în salon, chiar și înveliți. ”Tremuram de frig sub pătură. Ne aduceau infirmierele sticle cu apă caldă ca să le punem în pat”, s-a plâns bărbatul. 

Revenind la Laura Ștefănuț, aceasta mai spune că a verificat dacă alte state se confruntă cu așa ceva și arată că în SUA, au fost raportate 1.100 de incendii în spitale în 3 ani (2012 - 2014), potrivit datelor US Fire Administration.

Laura Ștefănuț, iubita lui Vlad Voiculescu: ”Spitalul încă nu pune pacientul pe primul loc”

68% dintre ele au fost cauzate de reșouri pentru gătit, 6% defecțiuni electrice și 5% din cauza sistemului de încălzire. În general, incendiile cauzate de aceste reșouri nu s-au răspândit.

Cele pornite din cauza deficiențelor electrice au generate cele mai multe pagube, fiindcă au cuprins salonul sau spitalul.

”După cum vedeți, marea diferență este că în aceste 1.100 de focuri din spitalele din SUA au murit mai puțin de 5 oameni. Dar acolo, în general, siguranța pacientului este pe primul loc. În România, deși avem medici de excepție, uneori mai buni decât colegii lor străini cu viață mai lejeră, spitalul încă nu pune pacientul pe primul loc. Sistemul nu a pus cetățeanul vulnerabil pe primul loc atât de mult timp, încât a devenit obișnuință, „normalul” care este acum adresat, contestat de o echipă nouă la minister, dar și la primărie. Dincolo de cauzele specifice, fie că vorbim de reșouri sau probleme electrice, problema rămâne sistemică -siguranța pacientului pe primul loc- și nu se va rezolva cu condamnarea vreunei asistente (cum s-a întâmplat în cazul incendiilor de la maternități spre exemplu). Condoleanțe familiilor care trec prin dureri greu de imaginat pentru noi, restul. Reziliență și luciditate pentru cei care luptă cu sistemul, dar și pentru toți ceilalți care vor să vadă cum în țara asta lucrurile se schimbă în mai bine”, a scris Laura Ștefănuț, iubita lui Vlad Voiculescu.

Cine este Laura Ștefănuț, iubita lui Vlad Voiculescu

Pe parcursul celor 10 ani de jurnalism, Laura a scris pentru diverse publicații: a fost reporter  la ziarul România Liberă, a colaborat cu  postul de televiziune germană ARD Studio Sudosteuropa Wien și Digi 24, după care a lucrat la publicațiile Casa Jurnalistului Decât o Revistă, Libertatea. De asemenea, a transmis pentru Reuters și a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). Aceasta a fost bursieră și la Institute for Human Sciences la Viena. Totodată, Laura Ștefănuț a fost co-autoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România.

Citește și: 

Cercetătoare ucisă de incendiul de la Institutul «Matei Balş»

Incendiu la ”Matei Balș”. Unde pot suna rudele pacienților internați în spital