Legea privind pensiile militare, decizie finală. Ce a hotărât CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți, 11 martie 2025, că legea pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat este neconstituțională. Decizia este definitivă și general obligatorie!

CCR declară neconstituțională legea de completare a pensiilor militare / foto: Shutterstock
CCR declară neconstituțională legea de completare a pensiilor militare / foto: Shutterstock

În şedinţa din data de 11 martie 2025, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului şi a constatat că Legea pentru completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat este neconstituţională, în ansamblul său”, se arată într-un comunicat transmis de CCR, potrivit „Agerpress”.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Cum s-a ajuns la această decizie?

Curtea Constituțională a luat această decizie în unanimitate, în urma sesizării Avocatului Poporului, care a semnalat nereguli privind sursele de finanțare ale actului normativ.:

Or, din examinarea procesului legislativ al Legii pentru completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat observăm că Guvernul a fost pus în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţia de a întocmi fişa financiară în termenul legal de 45 de zile. Astfel, urmărind procesul legislativ de la Senat, observăm că fişa financiară a fost solicitată în data de 7.10.2024, termenul pentru transmiterea fişei financiare împlinindu-se în data de 20 noiembrie 2024. Cu toate acestea, propunerea legislativă a fost adoptată în data de 5 noiembrie 2024, cu mult înainte ca termenul în care Guvernul putea întocmi fişa financiară să se fi împlinit.

Chiar dacă punctul de vedere al Guvernului, transmis în aplicarea art. 111 alin. (1) teza Il din Constituţie, nu constituie o fişă financiară în înţelesul art. 138 alin. (5) din Legea fundamentală, totuşi, se remarcă în punctul de vedere al Guvernului o estimare a impactului bugetar generat de aplicarea propunerii legislative. Această estimare, în lipsa unei metodologii menţionate în cuprinsul legii, se bazează pe o variantă proprie de calcul realizată de Guvern. Aceasta constă în determinarea diferenţei dintre solda de grad majorată şi solda de grad din ultima lună din baza de calcul de la recalcularea din 2016, indiferent de cuantumul aflat în plată. În cazul soldei de funcţie, estimarea se face pe baza creşterii medii a soldei de funcţie din perioada 2016-2024, arată Avocatul Poporului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
where is the ghost optical illusion jpg
plante baie istock jpg
cauciucuri  jpeg
index webp
Incendiu devastator în Macedonia de Nord, foto Shutterstock jpg
Biserica Sfantul Anton, din Bucuresti, foto Shutterstock jpg
Covasna, foto Shutterstock jpg
Castile AirPods vor fi capabile sa traduca limbi straine, foto Shutterestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net