Legenda m─ân─âstirii Vodi╚Ťa, cea mai veche din Rom├ónia. Unde se afl─â l─âca╚Öul care atrage turi╚Ötii ca un magnet

image
M├ón─âstirea de c─âlug─âri Vodi╚Ťa din jude╚Ťul Mehedin╚Ťi este cea mai veche din Rom├ónia Foto: ro.wikimedia.org

M├ón─âstirea Vodi╚Ťa este cea mai veche ctitorie voievodal─â atestata documentar si primul a╚Öez─âm├ónt monahal ortodox din Rom├ónia. Biserica este situat─â ├«n jude╚Ťul Mehedin╚Ťi, la numai un kilometru de apele Dun─ârii, la o distan╚Ť─â de 17 kilometri de Drobeta Turnu Severin si la opt kilometri de Or╚Öova. Click! ├«╚Ťi spune povestea incredibil─â a acestui monument istoric

Inchinat─â Na╚Öterii Domnului ╚Öi Sf├óntului Antohie ce la Mare, m├ón─âstirea a fost intemeiat─â ├«n secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei V├órciorova, ├«n apropierea grani╚Ťei dintre imperiul Austro-ungar ╚Öi ╚Üara Rom├óneasc─â. Biserica a fost ridicat─â ├«ntre anii 1370-1372, de c─âtre Sf├óntul Cuvios Nicodim cel Sfin╚Ťit de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I. Potrivit cre╚Ötinortodox.ro, l─âca╚Öul de cult devine foarte important prin daniile f─âcute de voievodul Vladislav, urmate de cele ale altor domnitori printre care Dan I, Mircea cel Batran, Dan al II-lea, Vlad Dracul si Radu cel Frumos. Despotul Serbiei, ╚śtefan Lazarovici ├«i spore╚Öte avu╚Ťia ├«n anul 1406, d─âruindu-i 10 sate s├órbe╚Öti.

M├ón─âstirea Vodi╚Ťa, distrus─â ╚Öi recl─âdit─â de mai multe ori

M├ón─âstirea Vodi╚Ťa a devenit cel mai puternic centru duhovnicesc, cultural ╚Öi misionar al zonei. Din p─âcate, desele atacuri ale turcilor asupra cet─â╚Ťilor de la Dun─âre au determinat mutarea c─âlug─ârilor str├ón╚Öi la Vodi╚Ťa ├«ntr-o zon─â mai sigur─â. Locul unde au fost muta╚Ťi a fost ales de Sf├óntul Cuvios Nicodim, un c─âlug─âr originar din Serbia, care a ridicat ├«ntre anii 1377-1378, M├ón─âstirea Tismana. Odat─â cu ocuparea cet─â╚Ťii Severin de c─âtre armatele turce╚Öti, ├«n anul 1524, toate mo╚Öiile M├ón─âstirii Tismana, aflate ├«n jurul M├ón─âstirii Vodi╚Ťa au fost confiscate. ├Än anul 1500, a╚Öez─âm├óntul monahal a fost devastat complet de turci. Apare din nou men╚Ťionat ├«ntr-un document din 14 octombrie 1662 c├ónd ╚Ťarul Alexei Mihailovici a f─âcut o dona╚Ťie. ├Än iunie 1689 M├ón─âstirea Vodi╚Ťa a fost rezidit─â, iar ├«n ├«n anul 1700, apare men╚Ťionat─â ├«n harta m├ón─âstirilor din Oltenia, ├«ntocmit─â de stolnicul Constantin Cantacuzino. In data de 5 septembrie 1891, c├ónd episcopul Ghenadie al R├ómnicului efectueaz─â o vizit─â canonic─â la M├ón─âstirea Vodi╚Ťa, el constat─â starea avansata de degradare a bisericii, ale c─ârei chilii st─âteau s─â se pr─âbu╚Öeasc─â. ├Än 1991 ├«ncep lucr─ârile de refacere a a╚Öez─âm├óntului monahal care sunt finalizate 10 ani mai t├órziu. M├ón─âstirea Vodi╚Ťa a fost sfintita ├«n data de 29 iulie 2001, de catre Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Oltenie.

Citi╚Ťi ╚Öi

Tradi┼úii pentru spor ┼či s─ân─âtate la praznicul Sf├óntului Antonie cel Mare

Minunile Sfântului Nectarie la Mănăstirea Radu-Vodă - VIDEO

5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg
image png
Fulgy, fiul Vioricăi, s a certat cu vânzătoarele jpeg
plaje largite mamaia jpeg
alina ilan laufer jpeg
carmen tanase jpeg
Vladimir Putin FOTO AFP
BeFunky collage (40) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 1 iulie sf leontie radauti png
calendar ortodox 2021 iulie sfantul proroc ilie tesviteanul ioan popa jpeg
steve jobs iphone4 jpg
protest carburant 30 iunie 2022 (6) jpeg
William ┼či Harry
Vladimir Putin FOTO AFP