Liber la "Prima Maşină" indiferent de vârstă! Ministerul Finanţelor publice a modificat programul prin care îţi poţi cumpăra autoturism nou

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dacă până acum nu te încadrai în Programul „Prima Maşină” din cauza vârstei pe care o ai, află că regulile s-au modificat, iar pragul de 35 de ani a fost eliminat. Practic, orice persoană care are peste 18 ani poate cumpăra un autoturism nou, evident, îndeplinind şi câteva condiţii.

Potrivit unei noi forme a normelor de aplicare ale Programului „Prima Maşină”, postate marţi pe site-ul Ministerului de Finanţe, toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani vor beneficia de finanţare care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în factura proformă. Din finanţarea acordată, maximum 50% va reprezenta garanţia statului. Finanţarea de care vom beneficia nu include însă dobânzile şi comisioanele bancare precum şi alte sume pe care ai putea să le datorezi băncii în baza contractului de credit. Durata maximă a finanţărilor este de 60 de luni calendaristice. 

Maşina poate fi înstrăinată  

O altă modificare adusă este aceea că autoturismul poate fi înstrăinat cu condiţia achitării integrale a soldului finanţării garantate. De asemenea, preluarea finanţării garantate şi a dreptului de proprietate asupra autoturismului se poate face de către orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prin inovaţie. 

Condiţii pe care să le îndeplineşti

În primul rând, trebuie să faci dovada, cu declaraţie pe proprie răspundere şi cu copia facturii proforme emise de vânzător, că autoturismul e nou, e produs în spaţiul intercomunitar sau provine din import, că îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, că e achiziţionat de la o persoană juridică ce are ca obiect de activitate vânzarea de autovehicule şi că are un preţ de achiziţie ce nu depăşeşte suma de 50.000 lei. 

Trebuie să dispui de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie în cazul finanţărilor garantate, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie al autoturismului nou şi finanţarea garantată. 

Eşti obligat să asiguri autoturismul printr-o poliţă de asigurare CASCO, care va acoperi cel puţin daunele totale de furt şi avarii. 

Nu te încadrezi în program dacă ai avut deja în proprietate o maşină nouă, dacă ai obligaţii neachitate (impozite, taxe, contribuţii) sau restanţe la alte credite.

Costurile totale

Costul total va fi compus din rata dobânzii ROBOR la 6 luni şi o marjă de maximum 3% pe an. Marja include şi nivelul comisioanelor percepute de către finanţator în toate etapele finanţării dar nu include costul asigurării, prima de garantare, penalităţile percepute conform contractului de finanţare. La acestea se adaugă prima de garantare, compusă din comisionul de risc datorat Ministerului Finanţelor şi comisionul de administrare datorat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Comisionul de risc se calculează ca procent aplicat la suma garantată şi se achită o singură dată, la acordarea garanţiei, pentru toată perioada de valabilitate a garanţiei. În ceea ce priveşte comisionul de administrare, acesta este calculat la soldul garanţiei statului.

Uite ce poţi cumpăra!

În cazul în care te-ai hotărât să te înscrii în program dar nu ştii încă ce maşină să alegi, iată mai jos o listă cu câteva autoturisme pe care le poţi cumpăra!  

Parteneri

image
image
image
image
image
image
constantin si elena sfinti png
perseide stele cazatoare calea lactee foto shutterstock
romanca job colaj facebook pixabay jpg
litoral jpg
Netanyahu jpg
statie metrou hongyancun jpg
4 front carburanti poza mare jpg
parfum pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net