Livrarea apei calde oprită de marți în Suceava

Ultima actualizare:

    Locuitorii orașului Suceava se vor spăla o perioadă cu apă rece
Locuitorii orașului Suceava se vor spăla o perioadă cu apă rece

Compania Bioenergy, singurul producător de energie termică și apă caldă din orașul Suceava, va opri marți livrarea de apă caldă din cauză că nu mai are bani pentru achiziția de biomasă. Declarația a fost făcută luni de Adrian Bodea, acționar Adrem Invest, care deține 49% din acțiunile Bioenergy relatează corespondentul Mediafax

"Bioenergy este în blocaj financiar, din cauză că apa caldă pe care a produs-o și a livrat-o este neplătită. Furnizorul de biomasă a sistat livrările, iar acum suntem în imposibilitatea de a furniza apă caldă în următoarea perioadă", a afirmat Bodea într-o conferință de presă.

Furnizorul de biomasă este Holzindustrie Schweighofer, care este și acționar al Bioenergy. Firma Holzindustrie Schweighofer reclamă o datorie de 1,7 milioane de euro pe care o are de recuperat de la Bioenergy.

Investiția în centrala în cogenerare pe biomasă din Suceava s-a ridicat la aproape 90 milioane de euro, fiind realizată de Bioenergy.

Compania produce energia termică și apă caldă pe care le vinde firmei de stat Termica SA, care apoi le furnizează consumatorilor. Din 1 noiembrie 2013 până în 11 septembrie 2014 Bioenergy a vîndut către Termica energie termică în valoare de 28,1 milioane de lei, din care a încasat însă doar 12 milioane de lei.

Datoria Termica SA, firmă intrată anul trecut în insolvență, către Bioenergy este de 16 milioane de lei.

Bodea a precizat că a propus Termica SA ca din sumele pe care le va încasa de la consumatori să plătească Bioenergy 42%.

Deocamdată Termica SA nu a dat un răspuns acestei propuneri.

"Vom relua producția după ce vom semna cu Termica SA", a adăugat Bodea.

Societatea alimentează cu căldură și apă caldă 60.000 de clienți din 20.000 de locuințe din Suceava, plus 2.000 de firme.

Bodea a spus că Bioenergy negociază cu mai multe firme achiziția de biomasă, din care una aparține omului de afaceri Jean Valvis.

Bioenergy consumă anual circa 200.000 tone de biomasă, a căror valoare depășește 11 milioane de euro, luând în calcul 56 euro costul mediu al unei tone de biomasă.

Potrivit lui Bodea, Holzindustrie Schweighofer vindea biomasa către Bioenergy la 80 euro, dar recent a majorat prețul la 92 euro pe tonă.

Bodea a adăugat că dorește să convertească toată centrala pe biomasă din Suceava în producător de energie electrică, renunțând la activitatea de energie termică. În prezent, centrala operată de Bioenergy are o capacitate electrică de 30 MW și o putere termică instalată de 130,5 MW. Compania primește certificate verzi pentru energia termică produsă în cogenerare și livrată clienților.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net