Locuieşti la bloc? Vei afla cum ţi se calculează întreţinerea
Nu de puţine ori, cei care locuiesc la bloc au intrat în conflict cu administratorul din cauza facturii prea mari la întreţinere. Oamenii nu ştiu cum se calculează sumele pe care trebuie să le plătească şi nici care sunt cheltuielile în amănunt. Iată însă că, de vineri (11 martie), asociaţia de proprietari e obligată să afişeze modul în care sunt calculate facturile!
Până acum, la avizier era afişată, lunar, lista cu cheltuielile la întreţinere. Fiecare locatar plătea o anumită sumă de bani în funcţie de numărul de persoane care locuiau în apartamentul respectiv, în funcţie de numărul de camere al imobilului, de suprafaţa acestuia şi în funcţie de consumul propriu pentru utilităţi. La aceste sume de bani se adăugau altele, care reprezentau părţile comune (reparaţii şi întreţinere lift, căldură şi lumină pe scara blocului, salariile anagajaţilor asociaţiei de proprietari etc). Însă, concret, nimeni nu ştia cum se calculează aceşti bani. Erai doar înştiinţat că a venit întreţinerea şi trebuia s-o plăteşti.
- Vom şti pe ce se duce fiecare bănuţ. De vineri însă, legea s-a schimbat şi este mult mai transparentă. Asta, pentru că administratorii vor fi obligaţi să afişeze la avizier, lângă lista de plată, şi modalitatea de calcul a cheltuielilor. Modalitatea de calcul, spune legea, va conţine şi va arăta explicit toate costurile care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a cheltuielilor către proprietari. Practic, în acest fel, vom şti, lună de lună, pe ce se duce fiecare leu din buzunarul nostru. Astfel, în funcţie de consumul propriu, vom afla cât ne costă apa rece, apa caldă şi căldura, dacă avem instalate apometre şi repartitoare. Dacă nu, vom şti cât ne revine de plată în funcţie de cota-parte indiviză sau de numărul de persoane care locuiesc în apartamentul respectiv. De asemenea, vom şti cât ne revine la plată şi pentru acoperirea cheltuielilor comune blocului.
- Ce cheltuieli se regăsesc în factură? Dan Rujan, reprezentant al „Ligii Habitat” în sectorul 3, ne-a spus ce costuri se regăsesc în suma totală de plată la întreţinere. „Suma totală de plată la întreţinere include costurile aferente consumului de apă rece, apă caldă, gaze, agent termic, cheltuielile comune precum cele cu liftul, ridicarea deşeurilor menajere, lumina şi căldura în bloc, dar şi salariile angajaţilor administraţiei: preşedinte, femeie de serviciu, cenzor, contabil, administrator etc. De asemenea, în întreţinere, în unele cazuri, întră şi fondul de reparaţii”.
- Calculează plata la lumină pentru părţile comune. Specialistul ne-a dat un exemplu şi ne-a explicat modalitatea de calcul a energiei electrice pentru părţi comune, modalitate care se va regăsi, de acum încolo, la avizier. „Energia electrică pentru părţile comune se calculează în funcţie de numărul de persoane din imobil. De exemplu, dacă avem o factură de 200 de lei şi în imobil locuiesc 100 de persoane, atunci fiecare locatar va plăti 2 lei. În cazul în care ne referim la un apartament în care locuiesc patru persoane, lumina pentru părţile comune va fi de 8 lei. Adică înmulţim doi lei cu patru. Fiecare poate calcula singur cât îi revine”. Această modalitate de calcul se va regăsi, de acum încolo, la avizier.
Repartizarea costurilor pe apartamente
- Apa rece şi apa caldă costă în funcţie de consumul declarat de proprietari, conform datelor înregistrate de apometre. Însă, pierderile de apă se repartizează fie pe numărul de persoane care locuiesc în mod curent în clădire, fie pe cotă-parte indiviză din proprietatea comună, fie proporţional cu consumul declarat. Depinde cum stabileşte asociaţia.
- Dacă plăteşti căldura la pauşal, repartizarea costurilor se face în funcţie de suprafaţa echivalentă termic (numărul de calorifere pe care le ai în casă, de numărul de coloane de distribuţie şi încălzire din proprietatea ta, dar şi din proprietatea comună). Dacă ai repartitoare, vei plăti căldura conform calculelor pe care le întocmeşte firma de repartitoare.
- Consumul de gaze, dacă nu există contracte individuale, se plăteşte proporţional cu numărul de persoane care locuiesc în apartamentul respectiv. La fel se întâmplă şi în cazul cheltuielilor pentru ridicarea gunoaielor menajere, pentru consumul de energie electrică aferent părţilor comune şi aferent liftului.
- Cheltuielile de întreţinere, reparaţii şi consolidare a părţilor comune, salariul femeii de serviciu, salariul personalului angajat, cheltuielile pentru materiale consumabile, pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a părţilor comune se achită proporţional cu cota-parte indiviză a fiecărui proprietar.
- În situaţia în care modalitatea de calcul a sumelor lunare de plată ce revin proprietarilor de apartamente nu va fi afişată, amenda va fi cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei.
Click! Spune
De vineri, 11 martie, a intrat în vigoare un proiect de act normativ care modifică legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi care a fost publicat pe 8 martie în Monitorul Oficial. Astfel, la articolul 48 s-a întrodus un paragraf nou care obligă administratorii să afişeze, lunar, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele de bani pe care trebuie să le achităm la întreţinere.