Ludovic Orban a bătut palma cu Marcel Ciolacu? Ce spune premierul
Premierul Ludovic Orban ar fi bătut palma cu liderul PSD Marcel Ciolacu: social-democraţii se vor mobiliza pentru a trece moţiunea de cenzură, iar alegerile anticipate vor avea loc în data de 21 iunie, concomitent cu alegerile locale, susţin surse politice pentru Adevărul. În schimb, PNL va renunţa la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Orban a negat însă, spunând că e "o minciună gogonată".
Alegerile anticipate reprezintă prioritatea PNL, în contextul în care sondajele arată că liberalii ar putea obţine o majoritate parlamentară aproape singuri, cu sprjinul UDMR sau al minorităţilor naţionale, deci fără Alianţa USR-PLUS. PNL ar obţine 47,4% în cazul în care ar avea loc anticipate, arată o cercetare realizată de IMAS, la comanda Europa FM. La mare distanţă se află PSD, care cu greu ar obţine 20%. E cea mai mare intenţie de vot pe care a atins-o PNL în ultimii şase ani. În uşoară revenire este şi PSD, care după ce în decembrie avea o intenţie de vot de 18,5%, în ianuarie are o intenţie de vot de 20,6%. O uşoară creştere a cunoscut şi USR, de la 11,5% până la 12,4%. PMP, ALDE şi Pro România nu ar prinde Parlamentul. De asemenea, nu ar avea suficiente procente pentru a intra în Parlament nici PLUS, care ar strânge doar 4%, în timp ce UDMR e aproape de prag, având o intenţie de vot de 4,7%.
Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a afirmat că e greu pentru Guvernul său să-şi facă treaba când are o susţinere de doar 21% în Parlament, scrie adevarul.ro. Aşa că îşi doreşte mai mult ca orice alegeri anticipate.
Dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură vor avea loc miercuri, au precizat surse politice. Executivul este acuzat de încălcarea principiilor democratice, prin angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. Luni, la Parlament s-a citit textul moţiunii de cenzură îndreptată împotriva Guvernului Orban, moţiune care va fi dezbătută miercuri.Textul moţiunii de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR face apel la respectarea principiilor democratice şi critică decizia Guvernului Orban de a-şi asuma răspunderea pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a ameninţat cu suspendarea pe social-democraţii care nu vor fi prezenţi în ziua votului. „Dacă un parlamentar al PSD nu votează moţiunea sau lipseşte nemotivat de la ziua votului, o perioadă, respectiv până după alegerile generale, va fi suspendat din PSD. Cu alte cuvinte nu va participa pe listele PSD la viitoarele alegeri”, a mai precizat Ciolacu.Ludovic Orban a anunţat că parlamentarii PNL vor vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură. „Parlamentarii PNL vor fi prezenţi în plen şi vor vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură. PNL nu va primi nici un primar care e azi în PSD”.
Pentru ca moţiunea de cenzură să aibă succes, este nevoie de 233 de voturi. Astfel, în prezent PSD are 200 de parlamentari, la care se mai adaugă 30 de voturi de la UDMR şi patru de la formaţiunea lui Teodor Meleşcanu, Forţa Naţională.
Meleșcanu a renunțat la șefia Senatului
Teodor Meleşcanu a renunțat ieri la funcția de președinte al Senatului, a doua funcție ca importanță în statul român după cea de președinte. Alegerea sa a fost considerată ilegală de plenul CCR. Cu câteva ore în urmă, Meleşcanu afirma că nu demisionează din funcţie până ce nu apare motivarea de la CCR şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Până la organizarea unor noi alegeri pentru şefia Senatului, social-democratul Titus Corlăţean va activa în calitate de preşedinte interimar. Potrivit stirileprotv.ro, pentru funcția sa se bat Titus Corlățean de la PSD (neagreat de colegi) și Alina Gorghiu de la PNL. Funcția va fi ocupată de candidatul care obține majoritatea simplă a voturilor senatorilor.