«Măcelarul» în alb rupe tăcerea: «Am primit prin staţie că doi jandarmi sunt călcaţi în picioare, omorâţi!»


    Colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv, în acțiune, în timpul represiunii jandarmilor din Piața Victoriei
Colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv, în acțiune, în timpul represiunii jandarmilor din Piața Victoriei

Acuzat că a coordonat extrem de violent acţiunea de evacuare a pieţii de protestatari, colonelul Cătălin Paraschiv s-a decis să vorbească şi să explice ce s-a întâmplat cu adevărat vineri noapte în faţa Guvernului. Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române susține într-un interviu acordat Kamikaze că ordinul de a elibera piaţa a venit în urma unei confunzii, a informațiilor eronate venite de la dispecerat. Colegii "măcelarului" au cerut intervenția Brigăzii Speciale susținând că doua detașamente de jandarmi, au fost atacate de protestatari, iar jandarmii sunt ”călcați în picioare și omorâți”.

Colonelul Cătălin Paraschiv are propria lui variantă după incidentele violente din Piaţa Victoriei, pe care le-a coordonat. El a explicat că s-a răspuns cu violenţă, pentru că jandarmii ar fi fost atacaţi de protestatari.  

"Totul s-a petrecut după ce s-a primit un apel la 112 că cineva vandaliza locația Springtime, iar echipajul de poliție trimis la fața locului a fost atacat. Au fost trimise două detașamente de jandarmi că să se ducă și să sprijine poliția. (...)Cele două detașamente de jandarmi-care nu erau de la brigăzile speciale- au ajuns acolo, i-au ajutat pe colegii de la poliție și au ieșit împreună de acolo. Pe momentul întoarcerii s-au primit două informații: - una transmisă de structurile de cercetare din Piață care au transmis clar pe căile noastre de comunicații că jandarmii sunt atacați, sunt la pământ, sunt călcați în picioare, doi oameni sunt omorâți... Dar ei probabil se refereau... apoi am văzut și eu imaginile de la televizor.- Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe toate canalele de televiziune sunt imagini cu doi jandarmi trântiti la pământ care sunt călcați pe cap", a susţinut colonelul într-in interviu telefonic pentru sursa citată. 

Cum a gândit "măcelarul" în alb intervenţia

În acel moment, comandatul acţiuniii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să activeze pe direcția Springtime."Am ieșit pe poartă guvernului, piață era plină și aveam două posibilități:  Fie să ies în cordon cu unitatea, dar asta însemna să ne facem drum, însemna contact direct cu oamenii, se ajungea la confruntări directe și nu avea rost, fie a două varianta... să procedăm la somații, pe lângă cele ale jandarmeriei care s-au auzit toată seara, s-au tras rachetele cu trei stele roșii după care, din ordinul meu, s-au tras primele două focuri cu lansatoare de calibru 38 sau 40... mă refer la gaze. Am lansat câte un cartuș, lumea se indeparata, făceam breșă și mergeam mai departe. Am ajuns pe pasaj la Titulescu unde am făcut joncțiunea cu jandarmii trimiși acolo. Prima mea întrebare a fost dacă au morți sau răniți. Mi-au spus că au răniți. Le-am zis să se retragă ei și că rămânem noi pe poziții", a completat colonelul Cătălin Paraschiv. Colonelul a subliniat că cei care au fost văzuţi în imagini că îi lovesc pe protestatari în față cu bastonul au procedat ilegal, dar a afirmat că ”nu sunt oamenii lui”.

Reguli stricte pentru jurnalişti

Colonelul vine și cu câteva măsuri pentru siguranța presei sugerând ca jurnaliștii să stea de acum înainte doar într-o zonă bine delimitată și să filmeze doar de acolo. ”Noi am apărat întotdeauna presa, dar nu mi se pare normal să fiu filmat când trag cu piostolul sau cînd îi pun cătușele cuiva”, a declarat șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române. Colonelul îşi doreşte ca jurnaliştii să poarte veste de o anumită culoare pentru a fi recunoscuţi şi să aibă legitimaţii standard, ce pot fi distinse şi în întuneric. 

manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
bacteria care te poate ucide
pele gettyimages 841963610 jpeg
Anamaria Prodan
Bancnotele care valorează 1800 de lire
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Zile libere legale în 2023
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
image
image
image
image
bacteria care te poate ucide
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png