Mai pu╚Ťin de 1% dintre fo╚Ötii pacien╚Ťi COVID-19 au donat plasm─â ├«n ╚Ťara noastr─â

16 iunie 2020
aparatura donare plasma covid 19 jpeg
Tratamentele pe baz─â de plasm─â sunt folosite ├«n multe ╚Ť─âri ├«n lupta cu SARS-CoV-2

32 de noi echipamente pentru colectarea de plasm─â convalescent─â nu mai ajung la centrele de transfuzie. Oferta donatorului a fost retras─â, conform reprtezentan╚Ťilor firmei, din cauza nep─âs─ârii Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii! Statisticile arat─â c─â mai pu╚Ťin de 1% dintre fo╚Ötii pacien╚Ťi COVID-19 (0,7%, mai precis) au donat plasm─â ├«n ╚Ťara noastr─â.

Compania care a donat deja statului rom├ón 18 aparate pentru recoltarea plasmei convalescente, a retras oferta f─âcut─â Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii de a suplimenta dona╚Ťia f─âcut─â cu ├«nc─â 32 de aparate. Florin Hozoc, directorul general al firmei, acuz─â dezinteresul autorit─â╚Ťilor ├«n ceea ce prive╚Öte recoltarea de plasm─â ╚Öi consider─â c─â statul nu s-a implicat suficient ├«n promovarea don─ârilor ╚Öi nici ├«n extinderea procedurii la nivelul tuturor jude╚Ťelor.

ÔÇ×├Änc─â din luna aprilie noi am f─âcut Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii oferta de a aduce ├«n total 50 de aparate de plasmaferez─â, absolut gratuit, pentru ca fiecare jude╚Ť din Rom├ónia s─â aib─â cel pu╚Ťin un asemenea aparat ╚Öi s─â poat─â recolta plasm─â de la fo╚Ötii pacien╚Ťii COVID-19. Din p─âcate, ├«n ciuda celor c├óteva mesaje pe care le-am transmis de-a lungul mai multor s─âpt─âm├óni de zile, Ministerul n-a r─âspuns ofertei noastre, a╚Öa c─â am retras aceast─â ofert─âÔÇŁ, spune Florin Hozoc. El precizeaz─â de asemenea c─â cele 18 aparate pe care le-a donat ╚Öi care se afl─â actualmente ├«n 18 centre de transfuzie sanguin─â din Rom├ónia vor r─âm├óne acolo, trebuind ├«ns─â s─â-╚Öi ├«ndeplineasc─â obliga╚Ťia de a colecta plasm─â convalescent─â la nivelul de 65 de don─âri pe lun─â.

Rom├ónia recolteaz─â mult mai pu╚Ťin─â

plasm─â convalescent─â dec├ót alte ╚Ť─âri europene

Activitatea de colectare a plasmei convalescente ├«n Rom├ónia merge mult mai greu dec├ót ├«n alte ╚Ť─âri europene. ÔÇ×Sub 1% dintre fo╚Ötii pacien╚Ťi COVID-19 (0,7%, mai precis) au donat plasm─â ├«n ╚Ťara noastr─â, de c├óteva ori mai pu╚Ťin, procentual vorbind, dec├ót ├«n ╚Ť─âri precum Austria, Fran╚Ťa, Italia sau Ungaria. De ce? Pentru c─â acolo statul se implic─â, iar la noi nu! ├Än Marea Britanie, de exemplu, ministrul S─ân─ât─â╚Ťii (care a fost infectat cu noul coronavirus), a donat plasm─â convalescent─â de 3 ori!ÔÇŁ, afirm─â Florin Hozoc. ├Än aceste condi╚Ťii, ╚Öi num─ârul pacien╚Ťilor rom├óni COVID-19 care au primit tratament cu plasm─â convalescent─â e foarte mic ÔÇô sub 60. Dincolo de lipsa de interes a autorit─â╚Ťilor ├«n vederea cre╚Öterii colect─ârii de plasm─â, statul rom├ón nu a dat semnale pozitive nici ├«n leg─âtur─â cu crearea unei b─ânci de plasm─â convalescent─â. Florin Hozoc spune c─â acest proiect, care ar trebui s─â preg─âteasc─â Rom├ónia pentru un val doi al epidemiei COVID-19, nu e luat ├«n calcul. ÔÇ×Am retras ╚Öi oferta f─âcut─â statului pentru dotarea cu echipamente a Institutului Cantacuzino, care putea s─â devin─â depozitul central de plasm─â convalescent─â al Rom├óniei. Am fi avut astfel un stoc ├«n caz de reizbucnire a infect─ârilor, dar ╚Öi materia prim─â pentru crearea imunoglobulinei din plasm─â convalescent─â, imediat ce aceast─â tehnologie medical─â devine disponibil─âÔÇŁ, sus╚Ťine acesta.

Citește și:

Au început donările de plasmă

Poveste asistentei vindecate de Covid-19 care a donat plasm─â

survivor2 png
carla s dreams bobonete 2 PNG
iumor jpg
foto mare profimedia 0691691838 copy jpg
alexandra stan sexy png
kourtney kardashian travis barker (1) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
protest cannes 2022 FOTO EPA EFE (4) jpg
Miron Mitrea FOTO Eduard Enea
cehia carantina jpeg
calendar ortodox 2021 23 mai sf mihail marturisitorul png
1 mare foto epa efe 57690578 jpg
6 traian basescu prima iubita jpg jpeg