Mai ţine iarna încă 6 săptămâni?


    Ieri au fost 14-18 grade în majoritatea judeţelor din sudul ţării
Ieri au fost 14-18 grade în majoritatea judeţelor din sudul ţării

Împachetăm bocancii de iarnă şi scoatem pardesiul de primăvară? Răspunsul este nu, dacă ar fi să ne luăm după o bine cunoscută tradiţie populară. Ieri, de ”Ziua Ursului”, a fost soare în aproape toată ţara, ceea ce ar însemna că primăvara se lasă aşteptată.

”Stretenie” sau ”Ziua Ursului”. Aşa este cunoscută în popor ziua de 2 februarie, când creştinii au sărbătorit ”Întâmpinarea Domnului”. Tradiţia spune că, în această zi, ursul iese din bârlog, fiind un fel de „meteorolog de serviciu”. Dacă afară e soare şi ursul îşi vede umbra, el se sperie şi intră la loc în bârlog să hiberneze, semn că frigul şi vremea urâtă vor mai dura şase săptămâni. Dacă nu, primăvara e foarte aproape. Ieri, a fost prima variantă. Adică soare şi temperaturi de primăvară în majoritatea judeţelor: 14 grade la Constanţa, Craiova, Alba sau Zalău, 15 grade la Timişoara, Dumbrăveni sau Braşov şi chiar 18 grade la Zimnicea! În aceste condiţii, cu siguranţă că ursul nu numai că şi-a văzut umbra, dar chiar a cam suferit de căldură, aşa că s-a grăbit să se întoarcă „la culcare”. ”Nu prea e de bine! Eu am crescut la ţară şi ştiu de la bunicii mei că dacă azi a fost cald şi soare, sigur vor mai veni ninsori şi viscole, chiar şi în martie. Până la începutul lunii aprilie nu vedem primăvară adevărată”, ne-a spus tanti Mariana, de 72 de ani, o pensionară din Bucureşti. Conform meteorologilor, în luna februarie, în toată ţara temperaturile vor fi peste media normală, excepţie făcând perioada 4-7, când va fi mai frig şi vor cădea precipitaţii.

Americanii cred în cârtiţa Phil

Şi americanii au un specialist meteo necuvântător. Din 1887, în ziua de 2 februarie a fiecărui an, cârtiţa e scoasă din bârlog, ca să-si caute umbra. Daca o vede, înseamnă că primavara se va lăsa aşteptată. De cele mai multe ori, Phil a anticipat iarna prelungită, lucru care s-a şi adeverit. Marţi, cârtiţa a anunţat că vine primăvara.

Mihaela Borcea 9 jpg
8 boca arsenie  jpeg
FotoJet jpg
eticheta alimente jpg
cub ioana ilie nastase png
mihai voropchievici jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
somn shutterstock 398208937 jpg
Virgi Iantu, FOTO TVR IMG 1444 jpg
FOTO Valer Kovacs
image
image
image
image
16 foto 1   case antipirati jpg
FotoJet (1) jpg
romania 1894741 1920 jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
8 boca arsenie  jpeg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg