Mănâncă şi tu de Paşte ca Iisus! S-a aflat ce au avut pe masă Mântuitorul şi apostolii săi la Cina cea de Taină
Mâncare uşoară, gustoasă şi bazată pe tradiţia evreilor. Asta ar fi servit Iisus Hristos la Cina cea de Taină, ultima masă pe care a luat-o, împreună cu cei 12 apostoli, înaintea Paştelui.
Meniul a fost detaliat în cartea ”La Ultima Cena” sau ”Cina cea de Taină”, publicată recent în Spania.
După o documentare laborioasă, autorul, Miguel Angel Amodovar, a reconstituit ultima masă pe care Mântuitorul a luat-o cu cei 12 apostoli, joi seara, înainte de Paştele evreiesc.
Primul fel ar fi fost o salată din ierburi amare, pe bază de ţelină, felul al doilea a constat în peşte cu sos dulce-acrişor, preparat din ulei de măsline, miere, oţet şi vin, cu nuci şi curmale tăiate mărunt, iar principalul fel de mâncare a fost friptură de miel, gătită cu ulei de măsline, apă, vin alb, ceapă, usturoi, măr, ouă tari, cuişoare, pătrunjel, coriandru, curcuma, sare şi piper.
Ca şi garnitură a fost linte. Cina s-a încheiat cu desertul numit Jaroset. De la petrecere nu a lipsit nici vinul. ”Acesta este un meniu specific Paştelui evreiesc, care se menţine şi acum. Este uşor şi îl putem adopta şi noi”, ne-a explicat părintele Valentin Fotescu, de la Biserica Sf. Vineri-Cuvioasa Parascheva din Capitală.
Cum se face Jaroset
Acest desert e făcut pe bază de compot de curmale, mere, caise uscate, nuci amestecate cu ghimbir, scorţişoară, miere şi vin dulce. Toate ingredintele se toacă mărunt, se amestecă până devin o pastă. Se serveşte în boluri de lut.