Mâncarea de zi cu zi a românului: 547 gr de pâine şi 270 gr de cartofi

image
Un român consumă anual, în medie, 200 kg de pâine şi 98 kg de cartofi

De la un an la altul, portofelele noastre au devenit tot mai goale. În acelaşi timp preţurile au crescut ameţitor. Şi asta se vede cel mai bine în farfurie. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cartofii şi pâinea sunt mâncarea de bază a românilor. Carnea a devenit un lux.

Rafturile magazinelor sunt pline, iar tarabele din piaţă îţi iau ochii. Tot ce vrei şi ce nu vrei, bani să ai! Din păcate, banii sunt prea puţini, preţurile prea mari, iar sacoşele noastre prea goale.

image
Un român consumă anual, în medie, 200 kg de pâine şi 98 kg de cartofi

Şi asta o arată şi cifrele Institutului Naţional de Statistică. Mai precis, din cauza puterii scăzute de cumpărare, am ajuns să ne săturăm cu pâine şi cartofi.

Astfel se face că, în medie, românii mânăncă 200 kg de pâine pe an, 98 kg de cartofi, 74 kg de alte legume, 63 kg de fructe şi 60 kg de carne. În urma unui calcul simplu, rezultă, că, zilnic, o persoană consumă, în medie, 547 de grame de pâine, 270 de grame de cartofi şi 164 de grame de carne. Poate că cifrele nu ni s-ar părea ieşite din comun dacă nu le-am compara cu cele din anii trecuţi.

Alexandrina Diaconu nu a mai mâncat carne de patru ani, deoarece pensia nu-i permite acest lux

simeon stalpnicul png
Un român consumă anual, în medie, 200 kg de pâine şi 98 kg de cartofi

De pildă, trebuie spus că, în anul 2005, un român mânca 113 kg de pâine (cu 87 kg mai puţin decât în prezent), 52 kg de cartofi (cu 46 kg mai puţin) şi 64,8 kg de carne (cu 4,8 kg mai mult). În anul 2006, lucrurile au stat şi mai bine, în sensul că porţia de carne a crescut la 69,3 kg pe an, semn că românii o duceau mai bine. Din nefericire, din 2006, porţia de carne din farfuriile românilor a scăzut în favoarea cartofilor şi a pâinii.

Pentru Alexandrina Diaconu, o pensionară de 69 de ani din Capitală, cartoful e „zeul alimentelor", fără de care viaţa nu ar fi posibilă. „De patru ani, nu am mai pus carne în gură, nu mai ştiu ce gust are, din cauză că nu-mi mai permit. De atunci, cartoful e alimentul meu de bază", ne spune femeia, care mărturiseşte că pensia ei de 700 de lei e prea mică pentru a-şi permite să mănânce diversificat.

simeon stalpnicul png

Agop Petrescu (53 de ani): „Cred că familia mea mănâncă mai mult de 400 - 450 kg de cartofi pe an. Carnea, deşi nu credeam că vom ajunge aici, a devenit un lux în zilele noastre pentru noi".

simeon stalpnicul png

Denisa Nedelcu (25 de ani): „Cumpăr săptămânal cartofi, e aliment de bază. Nu pot spune, însă, că nu mai consum carne, cartofii nu o pot înlocui. Slavă Domnului, încă îmi pot permite".

simeon stalpnicul png

Consumul mediu de portocale, mere şi pere este în UE de 57 de kg pe cap de locuitor, în timp ce consumul de roşii (proaspete şi procesate) a fost în 2009 de 33 kg, potrivit gândul.info. Cele mai multe portocale pe cap de locuitor (peste 100 de kg) se consumă în Irlanda, Franţa şi Luxemburg. În Danemarca şi Olanda, se mănâncă cele mai multe mere, circa 50 de kg de persoană, în timp ce Portugalia şi Italia au un consum mediu de pere de 11 kg. România este codaşă la consumul de fructe, cu doar 7 kg de portocale, 5 kg de mere şi 2 kg de pere pe locuitor, anual.

Merisoreanu si Ionela Prodan
traian basescu 0 jpeg
Prințul Harry și Meghan Markle png
BeFunky collage (28) jpg
teo trandafir jpg
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
Elvira Deatcu Andreea Esca
cană de ceai
Aleksandr Dughin, la funeraliile fiicei sale, Daria Dughina FOTO Profimedia
ips teodosie foto calin gavrilas
image
image
image
image
traian basescu 0 jpeg
cană de ceai
Crăciunul pe plajă
Regele Charles al III-lea FOTO Getty Images
Prințul Harry și Meghan Markle png
Medicamente pentru Ucraina