M├óndrie, for╚Ť─â ╚Öi ├«ncredere! Cum a ar─âtat parada militar─â de Ziua Na╚Ťional─â, v─âzut─â din mijlocul oamenilor

image
Cei mici au petrecut clipe de neuitat de Ziua Na╚Ťional─â a Rom├ónieiFotografii: Sever Gheorghe

M├óndrie, for┼ú─â ┼či ├«ncredere! Acestea sunt sentimentele inspirate la ceremonia de 1 Decembrie, Ziua Na┼úional─â a Rom├óniei, de prezen┼úa celor 1.500 de militari din MApN, MAI, SRI ┼či STS. Printre ei s-au aflat ┼či lupt─âtorii din For┼úele pentru Ac┼úiuni Speciale. Parada a ├«nsemnat ┼či un prilej de voie bun─â pentru micu┼úi, care au putut vedea de aproape tehnica de lupt─â.

Aproape 15.000 de bucure┼čteni, un record ├«n ultimii 20 de ani, au venit pe Bulevardul Aviatorilor ┼či pe str─âzile din jur, la defilarea de 1 Decembrie.

Jandarmeria a anunţat că doar în jurul zonei de la Arcul de Triumf au fost aproape 5.000 de oameni.

image
Elicopterele au br─âzdat cerul senin

La prezen┼úa numeroas─â a publicului a contribuit ┼či decizia autorit─â┼úilor, care le-au permis accesul la festivit─â┼úi ┼či persoanelor nevaccinate.

Citește și:

VIDEO Jandarmeria ╚Öi-a cerut scuze pentru defilarea de Ziua Na╚Ťional─â din Cluj. Cum a ar─âtat momentul st├ónjenitor

Aparatele de zbor, admirate de mulţime

├Än materie de tehnic─â a MApN, premierele defil─ârii din acest an au fost transportoarele blindate Piranha 5 ┼či 6, precum ┼či bateriile cu sisteme de rachete Himars ┼či Patriot. La capitolul nout─â┼úi, putem ├«ncadra ┼či prima participare a STS, cu 50 de speciali┼čti ┼či cinci vehicule speciale pentru comunica┼úii.

Cu mare bucurie a fost primit─â trecerea a 30 de aparate de zbor, mai ales c─â acestea nu ┼či-au mai f─âcut apari┼úia pe cer la o parad─â din 2019. Festivitatea a ├«nceput la ora 11.00, cu intonarea imnului na┼úional ┼či executarea a 21 de salve de tun.

image
Militarii au trecut pe sub Arcul de Triumf

Pre┼čedintele Klaus Iohannis a depus o coroan─â de flori ├«n memoria rom├ónilor care au murit pe c├ómpurile de lupt─â, precum ┼či pentru victimele COVID-19.

Copiii afla┼úi la parad─â au fost ├«n al nou─âlea cer, dup─â ce militarii le-au dat voie s─â vad─â de aproape vehiculele performante de lupt─â. Pu┼čtii s-au c─â┼ú─ârat pe tancuri ┼či pe transportoarele blindate, au chiuit, au z├ómbit ┼či s-au ├«nghesuit s─â fac─â fotografii al─âturi de solda┼úi.

Rambo de România

Printre cei prezen┼úi la parad─â s-a num─ârat ┼či locotenentul Andrei (32 de ani), de la For┼úele de Opera┼úiuni Speciale, unit─â┼úile de comando ale Armatei.

Citește și:

Ultimul 1 Decembrie comunist în agenda lui Nicolae Ceaușescu. Cum a arătat ziua Marii Uniri, în 1989

image
Armata este frumoas─â, nu?

Este at├ót de preg─âtit, ├«nc├ót la doar doi ani de la ├«nrolarea ├«n aceast─â unitate a spart toate tiparele, a modificat manualele ┼či baremurile ┼či a devenit ┼čeful instructorilor pentru comandourile de elit─â ale Armatei Terestre.

Pe rom├óne┼čte, Andrei nu este un fel de Rambo, el este ┼čeful celor care fac din militari adev─âra┼úi Rambo de Rom├ónia.

ÔÇŁUltima misiune la care am participat a fost anul trecut, ├«n Afganistan. Tab─âra ├«n care st─âteam cu for┼úele speciale din SUA a fost atacat─â de talibani. Cu mitraliera ├«n m├ón─â am respins ataculÔÇŁ, poveste┼čte Andrei, care, din motive de securitate, nu ne-a oferit numele de familie.

Armata Rom├ón─â are dou─â batalioane de For┼úe pentru Opera┼úiuni Speciale ┼či un batalion de comando.

image
El e Andrei, un lupt─âtor ca-n filme

ÔÇŁDiferen┼úa ├«ntre un lupt─âtor pentru opera┼úiuni speciale ┼či unul de comando este c─â primul ac┼úioneaz─â chirurgical pentru neutralizarea unei ┼úinte, ├«n unit─â┼úi mici, de maximum nou─â oameni. Ceilal┼úi lupt─â ├«n unit─â┼úi mai mari, de 30 de oameni maximum, ┼či sunt folosi┼úi la ambuscade sau la atacarea prin surprindere a unor unit─â┼úiÔÇŁ, detaliaz─â t├ón─ârul din fa┼úa noastr─â.

Mar┼čuri de c├óte 25 de kilometri

Dar cum devii un astfel de militar?

image
Klaus Iohannis n-a lipsit de la ceremonie

ÔÇŁDe exemplu, ├«n acest an am avut 40 de militari care au dat examen pentru a fi repartiza┼úi ├«n cele trei batalioane. Preg─âtirea este comun─â ┼či ├«ncepe cu dou─â luni de antrenament fizic, tactic ┼či de orientare cu busola ┼či harta pe teren. Militarii sunt testa┼úi ├«n mar┼čuri de c├óte 25 de kilometri. Urmeaz─â mai multe cursuri ┼či specializ─âri prin care le sunt testate limitele fizice, psihice ┼či aptitudinile de lucru ├«n echip─â. Totul dureaz─â cam un an, timp ├«n care militarii se specializeaz─â ├«n para┼čutism, supravie┼úuire ├«n orice condi┼úii, pe orice vreme, rezisten┼ú─â psihic─â, stres, interogatorii simulate ┼či reac┼úie la capturare. Se efectueaz─â trageri cu toate tipurile de armament de infanterie, se face specializare ├«n orice fel de explozibil ┼či preg─âtire medical─â de urgen┼ú─â. E o preg─âtire dur─âÔÇŁ, ├«ncheie redutabilul lupt─âtor.

Citește și:

Ce a putut s─â fac─â Petre Roman de 1 Decembrie 1990, la prima Zi Na╚Ťional─â a Rom├óniei de dup─â Revolu╚Ťie / VIDEO

dani otil gabriela prisacariu
Romani┼úa Iovan ┼či Iulian Gogan jpeg
romanca rechin 1 png
FotoJet (5) jpg
FotoJet jpg
andreea banica
romanca rechin 2 png
printul harry profimedia 0685156749 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
iolanda anamaria babau jpg
calendar ortodox 2021 9 iulie sfantul sfintit mucenic pangratie episcopul taorminei png
whatsapp down 799948 jpeg
FotoJet (5) jpg
Regina Elizabeta la nunta fiului s─âu Charles cu Camilla Parker Bowles 2005. Foto Gettyimages
romanca rechin 2 png