Mândrie, forță și încredere! Cum a arătat parada militară de Ziua Națională, văzută din mijlocul oamenilor

Ultima actualizare:

    Cei mici au petrecut clipe de neuitat de Ziua Națională a RomânieiFotografii: Sever Gheorghe
Cei mici au petrecut clipe de neuitat de Ziua Națională a RomânieiFotografii: Sever Gheorghe

Mândrie, forţă şi încredere! Acestea sunt sentimentele inspirate la ceremonia de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, de prezenţa celor 1.500 de militari din MApN, MAI, SRI şi STS. Printre ei s-au aflat şi luptătorii din Forţele pentru Acţiuni Speciale. Parada a însemnat şi un prilej de voie bună pentru micuţi, care au putut vedea de aproape tehnica de luptă.

Aproape 15.000 de bucureşteni, un record în ultimii 20 de ani, au venit pe Bulevardul Aviatorilor şi pe străzile din jur, la defilarea de 1 Decembrie.

Jandarmeria a anunţat că doar în jurul zonei de la Arcul de Triumf au fost aproape 5.000 de oameni.


    Elicopterele au brăzdat cerul senin
Elicopterele au brăzdat cerul senin

La prezenţa numeroasă a publicului a contribuit şi decizia autorităţilor, care le-au permis accesul la festivităţi şi persoanelor nevaccinate.

Citește și:

VIDEO Jandarmeria și-a cerut scuze pentru defilarea de Ziua Națională din Cluj. Cum a arătat momentul stânjenitor

Aparatele de zbor, admirate de mulţime

În materie de tehnică a MApN, premierele defilării din acest an au fost transportoarele blindate Piranha 5 şi 6, precum şi bateriile cu sisteme de rachete Himars şi Patriot. La capitolul noutăţi, putem încadra şi prima participare a STS, cu 50 de specialişti şi cinci vehicule speciale pentru comunicaţii.

Cu mare bucurie a fost primită trecerea a 30 de aparate de zbor, mai ales că acestea nu şi-au mai făcut apariţia pe cer la o paradă din 2019. Festivitatea a început la ora 11.00, cu intonarea imnului naţional şi executarea a 21 de salve de tun.


    Militarii au trecut pe sub Arcul de Triumf
Militarii au trecut pe sub Arcul de Triumf

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria românilor care au murit pe câmpurile de luptă, precum şi pentru victimele COVID-19.

Copiii aflaţi la paradă au fost în al nouălea cer, după ce militarii le-au dat voie să vadă de aproape vehiculele performante de luptă. Puştii s-au căţărat pe tancuri şi pe transportoarele blindate, au chiuit, au zâmbit şi s-au înghesuit să facă fotografii alături de soldaţi.

Rambo de România

Printre cei prezenţi la paradă s-a numărat şi locotenentul Andrei (32 de ani), de la Forţele de Operaţiuni Speciale, unităţile de comando ale Armatei.

Citește și:

Ultimul 1 Decembrie comunist în agenda lui Nicolae Ceaușescu. Cum a arătat ziua Marii Uniri, în 1989


    Armata este frumoasă, nu?
Armata este frumoasă, nu?

Este atât de pregătit, încât la doar doi ani de la înrolarea în această unitate a spart toate tiparele, a modificat manualele şi baremurile şi a devenit şeful instructorilor pentru comandourile de elită ale Armatei Terestre.

Pe româneşte, Andrei nu este un fel de Rambo, el este şeful celor care fac din militari adevăraţi Rambo de România.

”Ultima misiune la care am participat a fost anul trecut, în Afganistan. Tabăra în care stăteam cu forţele speciale din SUA a fost atacată de talibani. Cu mitraliera în mână am respins atacul”, povesteşte Andrei, care, din motive de securitate, nu ne-a oferit numele de familie.

Armata Română are două batalioane de Forţe pentru Operaţiuni Speciale şi un batalion de comando.


    El e Andrei, un luptător ca-n filme
El e Andrei, un luptător ca-n filme

”Diferenţa între un luptător pentru operaţiuni speciale şi unul de comando este că primul acţionează chirurgical pentru neutralizarea unei ţinte, în unităţi mici, de maximum nouă oameni. Ceilalţi luptă în unităţi mai mari, de 30 de oameni maximum, şi sunt folosiţi la ambuscade sau la atacarea prin surprindere a unor unităţi”, detaliază tânărul din faţa noastră.

Marşuri de câte 25 de kilometri

Dar cum devii un astfel de militar?


    Klaus Iohannis n-a lipsit de la ceremonie
Klaus Iohannis n-a lipsit de la ceremonie

”De exemplu, în acest an am avut 40 de militari care au dat examen pentru a fi repartizaţi în cele trei batalioane. Pregătirea este comună şi începe cu două luni de antrenament fizic, tactic şi de orientare cu busola şi harta pe teren. Militarii sunt testaţi în marşuri de câte 25 de kilometri. Urmează mai multe cursuri şi specializări prin care le sunt testate limitele fizice, psihice şi aptitudinile de lucru în echipă. Totul durează cam un an, timp în care militarii se specializează în paraşutism, supravieţuire în orice condiţii, pe orice vreme, rezistenţă psihică, stres, interogatorii simulate şi reacţie la capturare. Se efectuează trageri cu toate tipurile de armament de infanterie, se face specializare în orice fel de explozibil şi pregătire medicală de urgenţă. E o pregătire dură”, încheie redutabilul luptător.

Citește și:

Ce a putut să facă Petre Roman de 1 Decembrie 1990, la prima Zi Națională a României de după Revoluție / VIDEO

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net