Mărturii din infernul de la "Matei Balș": «Am sărit pe geam, era fum cât de la 10 locomotive cu abur»
Încă o tragedie a zguduit România. Cinci oameni au murit într-un incendiu de proporţii care a izbucnit vineri dimineaţă, 29 ianuarie, la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. Peste 100 de bolnavi de COVID, unii intubaţi, cu forme severe de boală, au fost evacuaţi şi, o parte, transferaţi către alte spitale. Mărturiile şi imaginile de la faţa locului sunt cutremurătoare.
Filmul evenimentelor, în cifre
UPDATE: Bilanțul incendiulu de la Matei Balș a ajuns șase victime. Este vorba despre un barbat, 70 ani, dependent de CPAP, fără leziuni cauzate de incendiului, intubat. Familia victimei a fost anunțată.
Alarma s-a dat la ora 5.04 dimineaţa, iar la 5.14 a fost declanşat planul roşu de intervenţie. Focul a izbucnit la parterul pavilionului 5, a cuprins 4 saloane şi s-a manifestat cu flacără deschisă pe o suprafaţă de 100-120 mp. 38 de echipaje de prim-ajutor, 6 echipaje de terapie intensivă, 5 autospeciale pentru victime multiple şi zeci de ambulanţe au fost mobilizate la faţa locului.
În acel pavilion erau internaţi peste 100 de bolnavi de coronavirus, majoritatea forme medii şi severe, conectaţi la oxigen, unii intubaţi. Iniţial, trei persoane au fost găsite decedate, iar o a patra a fost resuscitată, dar fără rezultat. 4 morţi au anunţat iniţial autorităţile. Ulterior, bilanţul victimelor a ajuns la 5, după ce încă o persoană a fost găsită carbonizată în baie.
Transferaţi la 11 spitale
Toţi pacienţii au fost evacuaţi, majoritatea sunt în stare stabilă. Unii au fost transferaţi la 11 spitale din Capitală, alţii au ajuns în alte pavilioane de la „Matei Balş”. A fost agitaţie generală de la primele ore ale dimineţii în faţa spitalului. Rudele celor internaţi au sosit disperate, încercând să afle veşti despre cei dragi. „Am auzit la ştiri despre incendiu. Încă nu ştiu unde l-au dus pe tatăl meu”, spune o femeie, frângându-şi mâinile.
Scenele trăite de martori sunt cutremurătoare. Un pacient povesteşte că a fost nevoit să sară pe fereastră. „Au făcut explozie nişte tuburi de oxigen. Eu eram în salonul 66, la parter, dar noroc că nu am fost aşa aproape de foc. Am sunat la pompieri şi am sărit pe geam, pentru că era fum ca la balamuc. Era fum cât cuprinde, cât 10 locomotive cu abur. Acum sunt bine, mulţumesc!”, a povestit pacientul la Antena 3.
Florin, un alt pacient internat în pavilionul alăturat, a declarat că fumul a ajuns, în scurt timp, şi la salonul lui. „Prima dată am auzit câteva voci în curte. Vă daţi seama că în liniştea de la ora aceea mi-au atras atenţia. Imediat a venit o maşină de poliţie, apoi a fost o explozie fără multe flăcări, o lumină puternică, un flash. În scurt timp, cadrele medicale au intrat în fiecare salon, ne-au explicat că e o problemă, ne-au calmat, lucru admirabil din partea lor”, a declarat pacientul pentru Digi24.
Toni Grecu, printre bolnavii evacuaţi
Bolnav de COVID şi conectat la oxigen, fondatorul trupei „Divertis” se afla într-un salon de la etajul 2 în acelaşi pavilion în care a izbucnit incendiul. „Toni este evaluat acum de medicii de la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde a fost transferat. Nu ştiu care este exact starea lui. Ştiu doar că incendiul a avut loc la parter, iar Toni se afla într-un salon de la etajul doi”, a declarat Cristina Grecu, soţia artistului.
De la ce a pornit incendiul
După dezastru, urmează ancheta. Deocamdată nu se cunoaşte cauza incendiului, însă pompierii au mai multe ipoteze, una dintre ele fiind o sursă alternativă de încălzire. De altfel, fiica uneia dintre pacientele internate în pavilionul 5 a povestit că mamei sale îi era frig în salon şi miercurea trecută i-a dus o aerotermă. Şi soţia lui Toni Grecu a confirmat că în spital era foarte frig. „Din prima zi, Toni mi-a spus că e frig”, dar apoi, în câteva zile, a revenit cu un telefon şi a spus că problema s-a rezolvat „ne-au adus ăştia aeroterme şi s-a rezolvat”, i-ar fi spus actorul soţiei.
Procurorii de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Au fost audiate primele asistente, iar criminaliştii, împreună cu pompierii, verifică saloanele de la pareter, în special instalaţiile electrice.
Arafat a cedat: «Revolta e în capul dumneavoastră»
Șeful DSU Raed Arafat a ajuns vineri dimineața la spitalul unde a avut loc tragedia și, vizibil stresat, agasat, nu a avut răbdare să răspundă cu tact celor care l-au luat la întrebări. „Nu se poate așa ceva, ardem ca șobolanii în spitale, ca la Colectiv”, i-a reproșat un bucureștean, la intrarea în instituție. „Ați venit să urlați?”, i-a răspuns Arafat. „Păi, sunt revoltat! Unde sunt controalele promise, domnule Arafat?”, l-a întrebat cetățeanul. „Revolta e în capul dumneavoastră acum. Vă rog să lăsați situația până vor veni pompierii să vă spună care este cauza incendiului. Ultimul control la Matei Balș a fost făcut în noiembrie”, i-a dat replica șeful DSU.
Scriitorul Florin Toma: «Sistemul de încălzire nu funcționa»
A izbucnit incendiul de la o aerotermă adusă de pacienți? Era frig în saloanele spitalului încât a fost nevoie de surse suplimentare de încălzire? Primarul general Nicușor Dan a dat asigurări că nu au existat probleme cu căldura nici la unitatea sanitară, nici la blocurile din jur în ultima săptămână. Poate situația s-a remediat, poate nu. Totuși, scriitorul Florin Toma (67 de ani) a amintit cum în urmă cu doar o lună a fost pacient la „Matei Balș” și a suferit de frig. „Marea problemă de acolo a fost frigul. Din 21 de zile, 10 am simțit frigul, dar nu pentru că s-ar fi ameliorat temperatura camerei, ci pentru că era mai cald afară. Toate caloriferele erau reci, ne încălzeam cu pături. În cameră erau cam 15-16 grade. Mi s-a spus că nu am voie să aduc instalații electrice, aeroterme, se lucra cu oxigen”, a povestit la Realitatea TV.
Tatăl unui tânăr mort la Colectiv: «La noi, niciodată nu se schimbă nimic»
Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, tânărul care a murit la trei săptămâni după incendiul de la Colectiv, a comentat pe Facebook situația din spitalele românești. „Nu pot să spun decât că suntem singura țară care nu învață nimic. Suntem singura țară în care oricâte tragedii s-ar petrece, oricâți oameni ar muri, lucrurile rămân neschimbate, conducătorii rămân aceiași.An de an ne mor rudele, prietenii, vecinii, colegii în incendii care nu lasă în urmă nimic în afară de durere, niciodată nu se schimbă nimic, absolut nimic. Nici nu se va schimba nimic atât timp cât vor fi aceiași Arafat și a sa echipă, aceiași manageri de spitale, același sistem inexistent de prevenție, atâta timp cât justiția nu anchetează și nu pedepsește”, a scris Eugen Iancu, a cărui viață a fost distrusă de un incendiu.