Masa de Crăciun costă până-n 120 de lei
Peste doar câteva zile vom sărbători Crăciunul, iar reunirea familiei în jurul mesei festive e un ritual pe care nu-l ratezi în nici un an. Însă, asta presupune să te pregăteşti de pe acum, în aşa fel încât să ai timp pentru pregătirea preparatelor culinare. Reporterii Click! au dat o raită prin magazine şi îţi spun cât te costă masa de Sărbători şi ce produse nu ar trebui să-ţi lipsească din frigider.
Sarmale, friptură, tobă, cârnaţi, caltaboş sau cozonacii... iată doar câteva dintre produsele tradiţionale de Crăciun care nu vor lipsi de pe masa nici unui român. Dacă nu ai făcut cumpărăturile, este cazul să dai o raită prin magazine. Vei găsi tot ce-ţi pofteşte inima, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele. Mai mult, vei evita aglomeraţia şi înghesuiala de dinainte de Sărbători. Noi am întocmit pentru tine lista produselor de bază pe care trebuie să le ai în frigider în această perioadă şi am calculat şi bugetul de care ai avea nevoie. Este vorba despre produse din carne, ulei, zahăr, făină, ouă, sucuri şi băuturi alcoolice. Cât te costă? Puţin peste 100 de lei. Însă, pentru a te încadra în aceşti bani, va trebui să cumperi puţin din fiecare. Nu te speria! Chiar şi aşa masa de sărbători va fi îmbelşugată! Evident, pentru a putea ţine socoteala banilor cheltuiţi, va trebui să întocmeşti o listă de cumpărături şi să iei mâncare în funcţie de numărul preparatelor pe care vrei să le pregăteşti. În mod normal, va trebui să serveşti friptură de porc, sarmale, piftie, tobă, lebăr, jumări. Nu uita de cozonacul cu stafide şi nucă şi de sticla cu vin!
Cum aşezi corect alimentele în frigider
Nu mai păstraţi laptele în raftul de pe uşa frigiderului şi nu mai puneţi pâinea pe frigider! Se pare că până şi aceste mici amănunte pot fi esenţiale pentru prospeţimea şi siguranţa alimentelor. Iată cum trebuie aşezată corect mâncarea în frigider:
- Pe raftul de sus, unde temperatura are cele mai mici variaţii, aşază brânzeturile, untul, iaurturile şi ciocolata;
- Pe raftul din mijloc se aşază caserolele cu carne gătită;
- Pe raftul de jos, unde avem temperatura cea mai scăzută, se aşază cutiile cu lapte, ouăle, caserolele cu fructe de mare, pachetele cu carne crudă;
- În sertare, acolo unde există un anumit nivel de umiditate, păstrăm verdeţurile. Unele fructe şi legume emit etilenă, care poate accelera procesul de degradare a alimentelor, astfel că ele trebuie păstrate separat, asigurând un nivel redus de umiditate;
- În spaţiile de depozitare amplasate pe uşa frigiderului, unde temperatura este mai ridicată, putem aşeza sucul de fructe, maioneza, muştarul, sosurile, murăturile;
- Când aşezăm carnea în frigider, aceasta trebuie să aibă ambalajul intact.
- 6 Pentru o păstrare îndelungată aceasta trebuie ţinută în congelator. Pâinea nu poate fi păstrată mai mult de trei luni congelată;
- Pâinea sau vinul nu trebuie aşezate deasupra frigiderului. Căldura emanată din spatele aparatului frigorific va duce la alterarea acestora;
- Temperatura în frigider trebuie menţinută la 4 grade Celsius, iar în congelator la aproximativ -17 grade.