Maşinile salvamontiştilor nemţeni, distruse de un brad doborât de vânt

12 decembrie 2016
article img
Salvamontiştii nemţeni fluieră a pagubăFoto: Salvamont Neamţ

Necaz pentru echipajele Serviciului Salvamont Neamţ! Salvatorii montani vor ajunge mult mai greu la intervenţiile din masivul Ceahlău, după ce un brad rupt de vânt s-a prăbuşit peste trei maşini de teren.

Cu puţin timp înainte de startul sezonului turistic de Sărbători, trei autospeciale ale Serviciului Salvamont Neamţ nu mai sunt funcţionale, după ce au fost avariate grav după prăbuşirea unui brad rupt de vânt. Episodul s-a petrecut duminică seară, în jurul orei 22.00, când rafale de peste 100 km/h au produs căderi de arbori în toată zona montană. 

„Au fost distruse în întregime. Cele trei maşini aveau dotări tehnice de ultimă generaţie, trolii, comunicaţii, echipamente medicale de urgenţă, erau ranforsate şi pregătite să facă faţă terenului greu accesibil din zona montană“, spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.   

article img
De autospeciale s-a ales prafulFoto: Salvamont Neamţ

Estimările arată că pagubele depăşesc 200.000 lei. „Timpii de intervenţie terestră în Masivul Ceahlău se vor tripla, în condiţiile în care sezonul turistic de iarnă va începe în mai puţin de zece zile. În cazul unor temperaturi scăzute, timpul de supravieţuire a victimelor scade simţitor. Nu ştim cum o să putem rezolva această situaţie. Aceasta este, din păcate, realitatea pe care trebuie să ne-o asumăm“, adaugă Papalicef.  Citeşte articolul complet pe adevarul.ro!