Măștile textile nu mai sunt permise în valul 5. Lista noilor restricții, stabilite de CNSU
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis miercuri dimineața prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și, odată cu asta, a stabilit lista măsurilor de prevenție care se vor aplica în valul 5.
Masca de protecție redevine obligatorie pentru toți românii în toate spațiile publice deschise, a hotărât miercuri Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Totuși, în acest val 5, măștile textile nu vor mai fi permise. Autoritățile impun purtarea doar a măștilor medicale și FFP2.
Puteți folosi doar măști medicale și FFP2
„Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”, se arată în hotărârea CNSU. Excepție de la această obligație fac:
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
Alte măsuri propuse de CNSU
De asemenea, vor exista noi limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte. Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00.
La incidență sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 1 la mie, capacitatea va fi de 30%. Este vorba despre săli de sport, piscine interioare, cinematografe, muzee, biblioteci, librării, spectacole, concerte, competiții sportive, cursuri, târguri, bâlciuri.
În cazul restaurantelor, cafenelelor de la interior, teraselor, precum și a celor din hoteluri și pensiuni, activitatea e permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul 5.00-22.00, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Dacă incidența depășește 3/1.000, gradul de ocupare scade la 30%. Pot avea acces doar persoanele vaccinate, trecute prin boală în ultimele 6 luni sau testate, cu certificat verde COVID.
Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.
Se propune menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar acolo unde specificul activității nu permite telemuncă sau muncă la domiciliu programul de lucru să fie organizat și să se desfășoare cu program decalat cu începere de la orele 07.30 a.m., respectiv 10.00 a.m. sau în schimburi.
Măsurile propuse a fi adoptate începând cu data de 08.01.2022 trebuie aprobate de Guvern.