Măsuri posibile de relaxare, după 1 iunie: scăpăm de mască și se elimină carantina de noapte

harta romania masca png
Autoritățile pregătesc primele măsuri de relaxare

Printre posibilele măsuri de relaxare pe care ni le promit autoritățile începând cu 1 iunie se numără eliminarea măștii de protecție în anumite situații dar și a carantinei de noapte. Într-o declarație de presă, președintele Klaus Iohannis a ținut să precizeze faptul că nu este vorba despre o relaxare totală. Acest lucru se va întâmpla în timp, treptat, pe măsură ce numărul de persoane infectate cu Covid-19 scade și pe măsură ce numărul vaccinaților crește.

Una dintre cele mai așteptate măsuri de relaxare o reprezintă eliminarea măștii de protecție la plajă.  Această măsură e referă exclusiv la litoral, nu și la alte locuri în care omenii mai oamenii să meargă pentru a face plajă - la ștrand, în natură etc .Aceeași măsură de relaxare ar urma să fie luată și în localitățile cu o rată mică de infectare.

Obligativitatea purtării măștii de protecție a fost introdusă vara lui 2020, începând cu 1 august, pentru toate persoanele adulte, dar și pentru copiii cu vârste mai mari de 5 ani. Până atunci însă masca este obligatorie, iar cine va merge de Paște sau de 1 Mai la mare este obligat să respecte legea. 

Măsuri posibile de relaxare, de la 1 iunie: se elimină carantina de noapte

O altă măsură care ar putea să fie eliminată după data de 1 iunie este carantina de noapte. Astfel, circulația nu va mai fi restricționată după ora 20.00 sau 22.00. Printre alte măsuri de relaxare care ar putea fi luate în curând se numără posibilitatea organizării de concerte și spectacole dacă suntem vaccinați sau facem un test Covid-19.

Eliminarea acestor măsuri de protecție va fi analizată chiar în această săptămână, au declarat surse guvernamentale pentru ȘtirileProTv. alături de alte decizii de relaxare a actualelor reguli.  

În acest sens, joi, la Guvern, are loc o primă discuție cu toți miniștrii. Este prima ședință a unui comitet nou înființat „Comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie”. 

”Nu înseamnă o deschidere 100%, dar e primul pas şi trebuie pregătit. Sunt implicate toate ministerele în acest comitet interministerial. Dar totul depinde cum merge campania de vaccinare. Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, trebuie să ne vaccinăm. E o condiţie necesară pentru a putea trece mai departe. Nicio altă măsură nu ne ajută să deschidem economia”, a declarat Florin Cîţu.

Klaus Iohannis: „Sper ca românii să-și facă concediul în tihnă”

Președintele Klaus Iohannis spune că 1 iunie nu va fi data „relaxării totale” și că se va renunța treptat la măsuri dacă numărul infectărilor noi cu COVID-19 scade foarte mult și pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate va crește.

„1 iunie este o dată pe care vă rog să nu o supraevaluați, este data la care Guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală. Nu va fi”, a spus Klaus Iohannis. „Eu sunt foarte optimist și cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident, până atunci mai sunt atâtea săptămâni în care evaluăm mersul pandemiei. Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult și, în paralel, numărul de vaccinați crește, atunci cu siguranță, rând pe rând, putem să renunțăm la anumite măsuri”, a mai spus președintele.

„Sper foarte mult ca în plină vară să ajungem în faza în care măsurile vor fi atât de puține, încât românii vor putea să-și facă concediul în tihnă”, a adăugat el.

Preşedintele a mai spus că România a depășit „perioada de maximă presiune” asupra secţiilor de terapie intensivă, în condițiile în care numărul pacienților COVID internați la ATI începe să scadă. El a făcut un nou apel la vaccinare, arătând că aceasta este soluția pentru a depăși pandemia.

silviu silvius prigoana jpeg
Lucile Randon
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
anamaria prodan3 png
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
tonciu prodan reghe jpeg
280952814 1610884362606650 749984686026597387 n jpg
laura cosoi jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 iunie sf david tesalonic png
silviu silvius prigoana jpeg
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
soție george simion jpeg