Medicul Virgil Musta: „Nu trimiteți copilul la școală dacă are simptome”

Ultima actualizare:

    Înaintea triajului epidemiologic de la școală, părinții au rolul de a fi atenți la simptomele copiilor, acasă
Înaintea triajului epidemiologic de la școală, părinții au rolul de a fi atenți la simptomele copiilor, acasă

A rămas mai puțin de o săptămână până la începerea școlii, iar momentul este privit cu emoții și îngrijorare atât de părinți și copii, cât și de profesori, medici, autorități. „Este o situație neobișnuită, dificilă... Nu vor exista zero riscuri”, atrage atenția dr. Virgil Musta. Specialistul susține că e nevoie de protocoale clare, dar și de responsabilitatea părinților, care trebuie să fie atenți la mici detalii.

„Este bine să înțelegem încă de pe acum că nu vor exista zero riscuri în cazul trimiterii copiilor la școală, așa cum, de fapt, nici înainte de această pandemie nimeni nu putea garanta faptul că prin prezența la școală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile, sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie”, a scris pe Facebook medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Potrivit acestuia, singurele soluții pentru reducerea riscurilor de infectare țin de responsabilitatea părinților și de respectarea de către școli a protocoalelor.

Dr. Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara
Dr. Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara

Recomandări pentru părinți

„Părintii trebuie să-şi asume responsabilitatea de a observa permanent starea copiilor şi de a nu trimite la şcoală copilul bolnav, copilul cu anumite simptome sau pe cei care au fost în contact cu persoane depistate cu covid. Nu poate fi şcoala vinovată, dacă respectă protocoalele, dar vin copii bolnavi din comunitate. E adevărat că formele asimptomatice la copii nu au cum să fie depistate nici de părinţi, nici de profesori şi nici chiar de către medicii şcolari. De aceea, există acest risc ca astfel de copii aparent sănătoşi să fie prezenţi la şcoală şi să poată transmite virusul altor copii sau cadrelor didactice, risc ce se încearcă a fi cât mai mult diminuat prin respectarea măsurilor de distanţare, igienă şi de purtare a măştii”, a mai scris dr. Virgil Musta în mesajul online. El recomandă părinților să înțeleagă corect și rațional existența unui astfel de risc și să analizeze bine situația în familie. Dacă există persoane vulnerabile, atunci e bine să se opteze pentru școala online, cel puțin o perioadă. „Tot părinţii (împreună cu profesorii) au rolul de a educa permanent copiii şi de a le explica corect şi pe limbajul lor ce trebuie să facă, cum să se protejeze şi cum să se comporte”.

Atenție, profesori!

Cadrele didactice au și ele un rol important în acest proces. Trebuie să supravegheze respectarea măsurilor în școli, să-i educe pe copii și referitor la prevenție. De asemenea, să nu vină la școală dacă au simptome sau dacă au fost în preajma persoanelor infectate. „Există un risc de a se contamina de la şcoală, motiv pentru care şi ei trebuie să îşi analizeze situaţia din familie, iar acolo unde există vulnerabilităţi, să optze şi ei pentru predare online. De asemenea, la şcoală e foarte important să păstreze distanţa fizică şi să poarte măşti, mai ales din cele care protejează mai bine (ffp2 sau ffp3)”, spune medicul, citat de Hotnews.

E nevoie de protocoale clare în școli

În al treilea rând, la nivelul fiecărei școli și grădinițe trebuie să se respecte protocoale clare ce țin de distanțare, evitarea activităților ce duc la aglomerare, curățenia și dezinfectarea suprafețelor, aerisirea încăperilor etc. „Este foarte important în această perioadă ca toţi să înţelegem că trebuie să acţionăm responsabili, să nu dăm tot timpul doar vina unul pe altul, ci împreună să acţionăm astfel ca educaţia copiilor noştri să se desfăşoare cât mai normal”, încheie dr. Virgil Musta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
ayrton senna 30 ani de la moartea lui jpg
image png
439200637 840468834788027 9054120070225781105 n jpg
familie fericita in natura jpg
gradina pixabay jpg
simona bucura oprescu ministrul muncii jpg
faina jpg
1 maioneza de post cu cartofi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net