«Merg cu tramvaiul, beau berea acasă şi adio vacanţă!»

Ultima actualizare:
Ieri, euro  se vindea  cu 4, 66 lei
Ieri, euro se vindea cu 4, 66 lei

Ratele la creditele în valută sunt tot mai greu de plătit. Ieri, un euro a ajuns să valoreze 4,6397 lei, lucru care începe să-i înspăimânte pe cei "încătuşaţi" de bănci. Românii scot, acum, bani frumoşi din buzunar pentru a fi cu ratele la zi. Click ! a aflat ce soluţii au găsit pentru a economisi câţiva bănuţi.

L-am întâlnit pe Vasile, un tânăr de 26 de ani din Craiova, în prima lui zi în Capitală.

IT-ist la bază, băiatul a venit în Bucureşti pentru un loc de muncă mai bine plătit şi cu speranţa că aşa va reuşi să-şi plătească ratele pentru creditul luat de la bancă.

"Creditul e pe numele mamei. Am luat 15.000 de euro, pe 25 de ani, ca să ne luăm un apartament în oraş. Am obţinut şi o refinanţare, dar cum «euro a luat-o la galop» e mai greu cu rata", ne-a spus tânărul, care a obţinut împrumutul anul trecut, în toamnă.

Acum, are de plătit 200 de euro pe lună. "Când am luat creditul, euro era 4,31 lei. Acum, e 4,63. Rata mi-a crescut cu circa 65 de lei de atunci şi până acum", a completat tânărul.

Ieri leul a atins un nou minim istoric: 1 euro=4,6397 lei, aşa că rata lui Vasile ajunge acum la 920 de lei.

La ce a renunţat el ca să facă faţă datoriilor ? Vacanţele de la mare şi la munte s-au transformat în vacanţe la ţară, la bunici, iar ieşirile la restaurant au fost înlocuite cu gătitul acasă pentru el şi familia lui.

"Ne descurcăm mai greu, dar soluţii sunt. Am vândut o maşină şi câteva bunuri pe care nu le mai foloseam, iar autoturismul familiei stă mai mult în garaj. Eu merg cu tramvaiul", ne-a precizat Vasile.

Tânărul speră, însă, ca şansa să-i surâdă în Bucureşti şi să reuşească să scape de creditul care le împovărează viaţa. Nu vrea să fie unul dintre românii cu întârzieri la plata ratelor.

Ieri, euro se vindea cu 4, 66 lei

Uite cu cât cresc ratele la creditele în euro
Uite cu cât cresc ratele la creditele în euro

Euro ar putea ajunge la 4,8 lei

Previziunile specialiştilor în economie nu sunt deloc încurajatoare. Deşi Volksbank nu ia în considerare un curs de 5 lei/euro anul acesta, cursul maxim pe care îl preconizează este de 4,8.

Economistul-şef al Volksbank, Melania Hăncilă, a declarat pentru Ziarul Financiar că după alegerile parlamentare este posibil să vedem o uşoară corecţie a cursului şi apropierea evoluţiei acestuia de cursul de echilibru.

În ultimele trei săptămâni, leul s-a depreciat cu 3,5% faţă de euro, iar de la începutul anului moneda naţională a pierdut 6,5% faţă de euro.


    Uite cu cât cresc ratele la creditele în euro
Uite cu cât cresc ratele la creditele în euro

Click! spune:

Numărul celor cu întârzieri mai mari de 30 de zile ajungea la 210.000 de persoane la sfârşitul lunii mai.

Acest lucru presupune că unu din patru români cu un credit de cel puţin 20.000 lei (4.500 euro) nu reuşeşte să-şi plătească la timp datoria către bancă.

Restanţele persoanelor fizice au depăşit în luna mai pragul de 5 miliarde lei şi reprezentau 5,7% din totalul sumelor datorate băncilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net