Meserii pe care le vei putea practica dacă nu vei lua Bacalaureatul. Sunt sau nu școlile profesionale o opțiune

Ultima actualizare:

Tinerii care nu vor lua, anul acesta, Bacalaureatul se vor putea angaja în domenii precum agricultură, construcții, vânzări, logistică, producție sau pot să facă voluntariat în străinătate. Pot să devină paznici sau bucătari. Totodată, mai au varianta unor cursuri de calificare de scurtă durată sau vor putea lucra în saloane de înfrumusețare. Cei fără Bac pot să ia în considerare și școlile profesionale, acolo unde durata studiilor este între doi și trei ani.

Unde te poții angaja dacă nu ai luat Bacalaureatul 2024 Foto: Shutterstock
Unde te poții angaja dacă nu ai luat Bacalaureatul 2024 Foto: Shutterstock

Voluntariat în străinătate sau job în agricultură sau construcții

Opțiunile celor care nu iau BAC-ul sunt limitate, iar salariile, cele minime. Fără o diplomă de BAC, un tânăr poate aspira la un post de muncitor necalificat, în domenii precum agricultură, restaurante, retail sau construcții. Din păcate, însă cei care nu reușesc să termine măcar liceul au puține șanse pe piața muncii, pentru că joburile sunt extrem de rare. Aceștia sunt, în general, cei care îngroașă rândurile șomerilor.

O altă opțiune pentru cei care nu au absolvit examenul de Bacalaureat este voluntariatul în străinătate, cu condiția că aplicanții să cunoască o limbă de circulație internațională (precum engleză, franceză, germană sau spaniolă) și să fie deschiși în a cunoaște alte culturi.

Operator call-center

Un operator call-center trebuie să aibă liceul absolvit. Iată care sunt cerințele: cunoștinte operare computer, limba străină, abilități de comunicare și de negociere, capacitate de a lucra în echipă și de adaptare la program prelungit, orientare spre client. Experința în relații publice poate constitui un avantaj.

Ca bucătar nu ai nevoie de Bac

Dacă ești pasionat de gătit, te poți îndrepta către meseria de bucătar, pentru care nu ai nevoie de diploma de bac. Dacă nu ai experiență, vei începe ca ajutor de bucătar pentru a acumula cunoștințele culinare de bază. Ulterior poți avansa pe un post de bucătar, respectiv bucătar-șef. Nu trebuie să urmezi un curs de calificare, însă cu siguranță își va fi de folos pentru a accesa oportunități mai bine plătite cum ar fi în cadrul unui restaurant de renume ori pe un vas de croazieră.

Rezistența fizică și psihică este necesară, deoarece bucătăria poate fi un mediu solicitant. Tocmai de aceea, abilitățile de lucru în echipă și comunicarea eficientă sunt de asemenea foarte importante. Iar o fire pozitivă și dinamică poate face diferența în gestionarea stresului și menținerea unui mediu de lucru productiv. De asemenea, trebuie să fii bine organizat, iar atenția la detalii este esențială.

Te poți face agent de pază

Cu cerințe de bază, cum ar fi lipsa antecedentelor penale, aptitudini fizice și mentale, și disponibilitate de lucru pe timp de noapte și în weekend, meseria de agent de pază este una dintre cele care nu solicită o diplomă de bac, fiind esențială în buna funcționare a unui magazin, cinema, centru de birouri sau mall.  

Pentru a te descurca cu brio în acest rol de agent de securitate, este nevoie să fii o persoană de încredere, care se descurcă bine în situații stresante, cu atenție distributivă. De asemenea, un curs de calificare te-ar ajuta să înțelegi mai bine postul, în general nu este o cerință obligatorie când aplici la post, dar s-ar putea să-ți ofere un avantaj în fața altor candidați.

Școlile profesionale pot fi alese de cei care nu iau Bacalaureatul 

Elevii care nu vor lua Bacalaureatul 2024, dar vor să își continue studiile, se vor putea îndrepta către școlile postliceale. Durata studiilor este de doi până la trei ani, cursurile se țin fie dimineața, fie după-amiaza, astfel încât tinerii să-și poată lua și un job. Una dintre cele mai căutate meserii este cea de asistent medical.

Doritorii trebuie doar să aducă o copie după foaia matricolă după cele 12 clase și să plătească, în București, spre exemplu, peste 2.000 de lei. Conducerea Ordinului Asistenților din România, cei care acordă drept de liberă practică absolvenților de scoală postliceală sanitară, contestă înscrierea fără bacalaureat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
photo    2024 09 20 Athenee Cafe OPENING   platon digital   +40743668831 138 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
supermarket 5202138 1280 jpg
BeFunky collage (33) jpg
menopauza jpg
chescake jpg
colier 1 jpg
maggie smith jpeg
WhatsApp Video 2024 09 27 at 12 19 25 mp4 thumbnail png
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net