Mielul de Paște, mai scump decât anul trecut

Vă doriți să petreceți un Paște tradițional, cu drob, friptură și ciorbă de miel? Pregătiți-vă buzunarele, căci se anunță scumpiri!

carne de miel paste 2019 friptura miel jpeg

Dacă anul trecut mielul se vindea cu 13-15 lei pe kilogram în viu și cu 25-30 de lei tăiat, în 2022 prețul mieilor în viu ajunge la 18-20 de lei pe kg, iar în galantare carnea va costa 40-45 de lei kilogramul, precizează agrointel.ro. Fermierii pun majorarea pe seama costurilor tot mai mari cu îngrijirea animalelor, după ce s-au scumpit benzina, motorina, furajele.

În plus, dacă v-ați propus să cumpărați un miel întreg, luați în calcul că va fi mărișor. Mulți dintre ei s-au născut prin octombrie-noiembrie, au deja 30-35 kg, iar până la Paște ar putea cântări aproape cât oile mature.

Prețuri între 40 și 45 de lei pe kilogram

„Majorarea tuturor costurilor a scumpit și meniul de Paşte cu până la 20-30 de procente faţă de anul trecut”, a spus Mihai Şopa, crescător de ovine din Sibiu. „S-au scumpit şi grâul, şi porumbul, şi furajele, motorina, benzina, toate. Preţul la carnea de miel va fi 40 şi 45 de lei tăiat, carcasă, şi în jur de 20 de lei viu. Aşa preconizăm, altfel nu o să putem să ne acoperim cheltuielile de peste iarnă”, a declarat Florin Dragomir, președintele Eco Miorița, pentru Agrointel. Prețurile sunt mai mici dacă iei mielul de la cioban, din poarta fermei, și mai mari în supermarketuri.

În plus, dacă v-ați propus să cumpărați un miel întreg, luați în calcul că până la Paște va fi mărișor. Mulți miei s-au născut prin octombrie-noiembrie, au deja 30-35 kg, iar în următoarele săptămâni ar putea cântări aproape cât oile mature. Unii ciobani se tem că nu vor avea clienți, alții deja au început să vândă. „Am un client, doi la săptămână”, spune proprietara unei turme de oi, pentru PRO TV. „Eu de obicei împart mielul cu familia fratelui. E mai rentabil așa”, spune o femeie din județul Alba. Orășenii, în principal, cumpără carnea gata tranșată și ambalată, din magazine. Plătesc mai mult per kilogram, dar iau mai puțin.

În jur de trei milioane de miei sunt tăiați de Paște, în România. După Spania, țara noastră este pe locul 2 în Uniunea Europeană la efectivele de oi / capre și principalul exportator spre multe țări arabe.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
bebelus jpg
pensie jpeg
invitatie de nunta jpg
Prințul William în noiembrie 2023  foto   GettyImages jpg
eruptie vulcan jpg
bataie bici campanie sibiu jpg
image png
scoala fara elevi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net