Mina turistică Slănic, închisă. Minerii protestează
Aproximativ 80 de mineri de la Mina Slănic sunt blocați de marți, în subteran. Alți 110 protestează la suprafață. Salariații Salinei din Slănic, Prahova, vor ca salariile să le fie mărite. În plus, oamenii cer și condiții mai bune de muncă.
Muncesc din greu, pe bani puțini. Minerii de la Slănic nu au mai suportat și au rămas în mină, să protesteze.
“Toată lumea e în subteran, 80 de persoane. Rămân cât e cazul acolo. Mai sunt 110 aici, la suprafață. Salariul unui miner, la ora actuală, este foarte mic la nivel de Societatea Națională a Sării, la nivel de Salina Slănic. Un miner are un salariu de 1.900 de lei. Dacă credeți că un miner intră în mină și poate lucra pe banii ăștia, înseamnă că e o utopie. Iar un băiat de la suprafață, care lucrează în instalația de preparare, 1769 lei, la care se adaugă contribuțiile”, spune liderul de sindicat Alexandru Drăgoi.
Din cauza grevei, mina turistică este închisă și nu se mai poate luată sare pentru deszăpezire.
Minerii aflați în subteran au apă și mâncare și în caz de nevoie ies la suprafață.
“Oamenii ar fi mulțumiți dacă le-ar dat și 200 de lei la salariu. Investițiile sunt la pământ de câțiva ani de zile. Acum un an investițiile la Salina Slănic au fost zero. Nimic, absolut nimic”, mai spune Drăgoi.
Salariații spun că banii din salariul nu le mai ajung să trăiască.
“Muncești în praf, în frig, în zgomot, fără oxigen și să-ți pice tavanul în cap. Am muncit 44 de ani. Am reușit performanța ca în 44 de ani să am 1900 de lei salariul pe lună, minimul pe economie, nu în mână. Brut. Cu cât rămânem? Nu avem cu ce trăi”, spune un angajat.
Sindicaliștii spun că vor continua greva până când salariile le vor fi majorate.