Ministerul Educației dă afară peste 4.300 de angajați, pentru că nu are bani să plătească salariile

Ultima actualizare:

    Printre cei peste 4.300 de angajați care vor fi dați afară de Ministerul Educației se vor număra și profesori
Printre cei peste 4.300 de angajați care vor fi dați afară de Ministerul Educației se vor număra și profesori

Ministerul Educației dă afară peste 4.300 de angajați din învățământ, deoarece a constatat că nu are suficienți bani ca să plătească salariile pe care Guvernul le-a mărit, la începutul anului. Astfel, angajați ai școlilor din toate județele și din București vor rămâne pe drumuri, iar elevii vor rămâne fără profesori, paznici sau femei de serviciu.

Ministerul Educației a găsit soluția pentru salariile mărite ale angajaților din învățământ! Ca să le poată plăti, după ce, în ianuarie și martie, Guvernul le-a majorat cu circa 25%, mai întâi trebuie să dea afară câțiva angajați. Mai exact, peste 4.300, din toate județele și din Capitală.

Astfel, profesori, paznici, secretare, femei de serviciu și alți angajați din școli vor fi puși pe liber. Operațiunea a început de luni, spune președintele Federației din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, care îi solicită primului ministru Viorica Dăncilă să blocheze aplicarea Ordinului ministrului Educației Naționale nr. 4884/2018, care ar conduce la concedierea a peste 4.300 de angajați din învățământ.  

„După ce, în urma comunicatului nostru din 31 august, Ministerul Educației Naționale (MEN) ne-a acuzat de dezinformare, începând de ieri (n.r. luni), în baza OMEN nr. 4884/2018, inspectoratele școlare au trecut la tăierea a peste 4.000 de posturi, majoritatea fiind deja ocupate odată cu începerea anului școlar. Este vorba atât personal didactic de predare, cât și de personal didactic auxiliar și nedidactic. Grav este că MEN nici măcar nu a consultat federațiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în condițiile în care legislația în vigoare îl obligă pe acesta să pună în discuția partenerilor de dialog un astfel de act administrativ cu caracter normativ. În condițiile în care doamna prim-ministru nu va lua măsuri pentru blocarea aplicării ordinului, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ va acționa în judecată MEN pentru anularea acestuia. De asemenea, FSE „Spiru Haret” va asigura asistență juridică tuturor colegilor care ar urma să fie disponibilizați“, a declarat Marius Nistor.

Potrivit FSE „Spiru Haret”, federația  „a atenționat încă de luna trecută că fondurile alocate pentru plata salariilor în sistemul de învățământ preuniversitar nu ajung până la sfârșitul acestui an, iar MEN încearcă, prin diverse metode – mai mult sau mai puțin legale – și prin presiuni asupra inspectorilor școlari generali și directorilor, să facă economii”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Educației, cele mai multe posturi, de ordinul sutelor, se vor tăia în București și în județele: Alba, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Satu Mare, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

În august, Ministerul Educației a spus că nu taie posturi. A mințit?

În 31 august, după ce FSE „Spiru Haret” a anunțat că Ministerul Educației intenționează să taie posturi din sistem, instituția a ieșit cu un comunicat de presă în care a dezmințit informațiile: „Ministerul Educaţiei Naţionale nu are în intenţie «tăierea» sau «diminuarea» numărului de personal angajat, astfel că nu este în pericol niciun post, aşa cum se afirmă în comunicatul anterior menţionat. Astfel, în acest moment sunt propuse spre aprobare 286.726 de posturi pentru personalul didactic de predare titular, personalul didactic calificat cu contract de muncă pe perioadă determinată, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic etc”.

A fost doar o minciună pentru a aplana izbucnirea unui nou scandal, după ce tocmai se încheiase cel al manualelor greșite?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net