Ministerul Mediului ia în calcul modificarea legislaţiei: urşii agresivi ar putea fi împuşcaţi în 24 de ore

image
Ministerul Mediului pregăteşte modificarea legislaţiei: urşii agresivi ar putea fi împuşcaţi în 24 de ore Sursă foto: Gettyimages

Ministrul Mediului Taczos Barna a declarat joi că ministerul pe care îl conduce pregăteşte o modificare a legislaţiei, astfel încât animalele agresive să poată fi împuşcate în maximum 24 de ore. Ordonanţa ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că pregătește o modificare a legislației pentru ca autoritățile să poată interveni imediat atunci când un urs atacă în mod repetat.Potrivit acestuia, evidențele arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori.

„Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluţii locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laţ şi exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulţesc aceste atacuri. Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un judeţ unde au fost o mie şi ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafaţa tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri. Acest argument nu mai stă în picioare şi vedem zi de zi că populaţia de urşi creşte natural, în cazul în care nu există intervenţie umană. Vorbim despre o specie aflată în vârful lanţului trofic şi care se simte foarte bine în pădurile României şi vrând-nevrând, creşte ca populaţie  an de an”, a declarat la Digi24 Ministrul Mediului. El a adăugat că „fără dar şi poate” ne confruntăm cu o creştere a populaţiei de urşi.

Astfel, potrivit ministrului, în maximum 24 de ore de la sesizarea unei astfel de probleme cu urșii, în câteva ore la locul respectiv se va deplasa o echipă formată de jandarmi și vânători care va interveni gradual, în funcție de situație: dacă e prima vizită a unui urs în localitate, se începe cu o alungare a animalului. Dacă se constată că se repetă vizitele, trebuie să se treacă la tranchilizare și relocare, iar dacă animalul devine periculos, atacă, e agresiv, atunci soluția va fi de „extragere” prin împușcare, relatează Hotnews.ro.

Activiștii spun însă că schimbarea legislației este un mod mascat de a da drumul la vânătoarea de trofee. „A eșuat să rezolve problema și abordează efectele!Uită că ursul are habitatul degradat, uită că schimbările climatice fac ravagii în rândul populației de urși”, spune președintele Agent Green, Gabriel Păun. 

kate middleton
anamaria prodan si ionela prodan
img (3) jpg
https   www cancan ro wp content uploads 2022 05 vladuta lupau webp
cub octavia geamanu marian ionescu png
Alin Cocos și Monica Orlanda
BeFunky collage (26) jpg
surpriza Sursă foto: Pixabay.com
Piotr Tolstoi FOTO EPA EFE jpg
Rareş Bogdan .  FOTO Mediafax
image
image
image
image
whatsapp  pixabay
calendar ortodox 2021 05 octombrie sf misail daniil turnu jpeg
pexels karolina grabowska 6919956 jpg
belly gdec03de07 1920 jpg
beach 1867017 1920 (1) jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock