Miniștrii lui Dragnea, audiați. Vezi cine a primit aviz favorabil

Ultima actualizare:

    Așa arată noul guvern, care are în plus cinci miniștrii (foto:inquam)
Așa arată noul guvern, care are în plus cinci miniștrii (foto:inquam)

Râvnesc să ajungă în fruntea Guvernului, dar pentru asta trebuie să treacă de comisiile de specialitate. Astăzi, încă de la prima oră a dimineații, miniștrii propuși de PSD și ALDE vor fi audiați.

UPDATE, ora 9.30

Alexandru Petrescu, ministrul propus al Economiei a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o abţinere. El a declarat, în timpul audierilor că ar dori să restructureze complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, companii care nu se află în subordinea Ministerului Economiei, ci la Ministerul Energiei.

Și Florin Jinau, ministru delegat pentru IMM-uri, a trecut de comisie cu 42 de voturi pentru şi 8 împotrivă.

Teodor Meleşcanu, propus ministru de Externe, a primit avizul favorabil din partea comisiilor, cu 29 de voturi “pentru” şi 11 „împotrivă”. În timpul audierii, Meleşcanu a precizat că, la alegerile prezidenţiale din 2014 din Diaspora, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă, fără a încălca legea, pentru ca numărul de români care au participat la vot să crească.

UPDATE, ora 10.00

Mihaela Toader a fost avizată la Fonduri europene cu 18 voturi ”pentru” şi opt voturi ”împotrivă”. ”Am obiective simple şi puţine, grad de absorbţie de 72,5% până în 2020 şi 100% la sfârşitul exerciţiului financiar, în 2023”, a spus aceasta.

Ana Birchall a primit aviz pozitiv din partea comisiei, la fel și Mircea Dobre, propus pentru Turism, dar și Andreea Păstârnac care este ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Ministrul propus al Energiei, Toma Petcu, avizat favorabil de comisiile reunite cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o abţinere. Acesta a spus, în cadrul audierilor din Parlament, că  Strategia Energetică a României 2016-2030, lansată de Ministerul Energiei în dezbatere publică luna trecută, va fi revizuită şi, în plus, are nevoie de aviz de mediu.

UPDATE, ora 10.30

Carmen Dan, propusă la Interne,a fost audiată în Comisia de Apărare cu ușile închise și a primit aviz pozitiv. Ședința a fost ținută în secret pe motiv că pot fi discutate subiecte de siguranță națională, deși, nefiind încă numită ministru, Carmen Dan nu are la dispoziție informații secrete. Decizia a fost luată prin vot de către membrii. Doar 11 dintre cei 35 au votat împotriva desfăşurării şedinţei cu uşile închise, fiind vorba despre membrii PNL, USR şi PMP.

Liberalul Cezar Preda a anunţat că întreaga opoziţie a votat împotriva avizării, pe motiv că ministrul propus nu era pregătit decât cu întrebările venite de la PSD.

Gabriel Leș, propus pentru Ministerul Apărării, este audiat la în acest moment tot cu ușile închise, deși au existat, din nou, discuții între parlamentari. Unii dintre ei au suținut că presa nu trebuie dată afară din sală, pentru că întrebările vor fi punctuale și nu vor viza subiecte delicate.  

Răzvan Cuc, de la Transporturi, a primit și el undă verde de la comisie și poate cere votul de încredere în Parlament. El a declarat în fața comisiei că va finanţa construcţia de autostrăzi din fondul suveran naţional de 10 miliarde de euro, care va fi creat de Guvern în acest an.

UPDATE, ORA 11.00

Gabriel Leș a primit aviz pozitiv cu 19 voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă". ”Vom continua programele de înzestrare a armatei, precum cele privind achiziţionarea de noi aeronave multirol F16, precum şi a noilor corvete”, a susținut Leș.

Augustin Jianu, propus la Ministerul Comunicațiilor a trecut și el de comisie.

UPDATE, ora 11.40

Daniel Constantin, desemnat la Ministerul Mediului, primit aviza pozitiv în comisie cu 17 voturi ”pentru” și 7 ”împotrivă”. Acesta a spus că România trebuie să rezolve problema reciclării  deșeurilor selective.

Marius Dunca, propus la Ministerul Tineretului și Sportului, a trecut și el de comisie cu 22 de voturi ”pentru” și 12 ”împotrivă”. ”Mă recomandă experienţa, după Colectiv toată lumea mi-a dat dreptate”, a spus Dunca.

Ionuț Vulpescu, propus la Cultură, a primit aviz pozitiv.

UPDATE, ora 12.45

Adriana Petcu, propusă la Ministerul Apelor şi Pădurilor, a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate. A fost avizată cu 17 voturi ”pentru” şi 7 voturi ”împotrivă”.

UPDATE, ora 13.00

Florian Bodog, propus la Sănătate, a primit și el aviz pozitiv. La fel și Pavel Năstase, desemnat pentru Educație, dar și Petre Daea, nominalizat la Agricultură.

Audierile lor vor avea loc între orele 8.00 şi 14.00, iar de la ora 15.00 premierul desemnat, Sorin Grindeanu, va veni în Parlament pentru prezentarea Cabinetului, a programului şi pentru a cere votul de încredere, potrivit calendarului stabilit de Birourile Permanente reunite ale celor două Camere.

Vorbim despre 26 de miniștrii propuși, cu cinci în plus față de Executivul condus de Dacian Cioloș. Raluca Turcan, președintele interimar al PNL, a anunțat faptul că liberalii nu vor acorda votul de învestire și că acest cabinet a fost făcut pentru clientela politică.

”Așa arată un guvern marionetă”

De asemenea, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a numit Guvernul propus drept o marionetă, pe care nu-l va vota.

”Nu am avut cum să analizez cu atenţie lista miniştrilor. La prima vedere pare un guvern supus celor doi şefi de partide şi nu premierului. Mai ales cum s-a anunţat Guvernul. (...) Aşa arată un guvern marionetă. Nu avem un guvern al României, ci un guvern al partidelor. Este clar semnalul, că cel puţin PSD, este pregătit să-l calce în picioare pe preşedinte. Toţi oamenii din cabinet sunt supuşi ai celor doi şefi de partide, inclusiv domnul Meleşcanu. Nu cred că avem un cabinet sau un prim-ministru cu un cabinet”, a transmis fostul şef al statului.

Urmărește LIVE audierea miniștrilor propuși în cabinetul Grindeanu

Ministrul de Interne, fost secretar de școală

Spre exemplu, ministrul de Interne este Carmen Daniela Dan care a fost secretară de școală la Videle, iar încet-încet a promovat, fiind consilier al lui Liviu Dragnea, prefect de Teleorman, iar la alegerile parlamentare a fost prima propusă pe lista PSD la Senat.

Chiar și așa, sforile au fost trase. Coaliția PSD-ALDE are majoritate în Parlament, astfel că Executivul Sorin Grindeanu va trece fără nici o emoție.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net