Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, reper pentru Capitală
București, capitala României, denumit și micul Paris, un loc plin de istorie, capodopere, locuri importante care aduc un omagiu marilor noștri artiști, oameni de știință, ingineri cu renume, doctori faimoși, așa cum e și cazul Muzeului Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, care va fi modernizat la inițiativa ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja: Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, reper pentru București
Situat în Parcul Carol I din București, Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” se numără pe lista monumentelor istorice din România, înființat în 1909 de către ilustrul om de știință român Dimitrie Leonida. Sebastian Burduja promite că locul va deveni o emblemă a Capitalei.
„Demersul se încadrează în obiectivul de mandat pe care mi l-am asumat de la bun început: să-i reîndrăgostim pe români și mai ales pe tineri de știință. Ne dorim un obiectiv de referință, de nivel european, după visul și planurile marelui inginer român Dimitrie Leonida. Am încredere că putem strânge legăturile între mediul românesc de cercetare și acest templu al tradiției românești în știință și tehnologie.
Am discutat încă de ieri cu colegul meu Virgil Popescu, Ministrul Energiei, despre acest proiect și îi mulțumesc domnului ministru pentru toată deschiderea manifestată, din primul moment, față de preluarea acestui important obiectiv de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării are deja planul făcut pentru ca muzeul să fie readus la viață, să ajungă un reper pentru Capitala României. Ne mândrim cu numele marelui inginer Dimitrie Leonida, motiv pentru care Sebastian Burduja dorește ca acest proiect să fie unul de succes. Astfel, toate detaliile financiare și perspectivele de dezvoltare au fost puse la punct, iar tot ce urmează este doar finalizarea demersului la care vom fi părtași cu toții.
„În ultimele zile, s-a scris despre situația dificilă a acestui loc care ar trebui să fie un templu al științei și tehnologiei românești, după modelele marilor muzee de profil din Vest. Este important de spus că nu s-a pus nicio clipă în discuție închiderea muzeului, dincolo de unele voci din spațiul public care au încercat să capitalizeze politic această temă. Cu toții ne dorim creșterea profilului primului și celui mai important muzeu tehnic din România. Și vom reuși acest lucru.”, a mai punctat ministrul cercetării, inovării și digitalizării.
Dimitrie Leonida ne-a lăsat moștenire o avere de neprețuit!
În prezent, Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” este administrat de Electrica Serv, filială a Societății Energetice Electrica. Dimitrie Leonida s-a inspirat în realizarea muzeului în perioada studiilor universitare efectuate la Școala Politehnică din Charlottenburg, în apropiere de Berlin, după ce a vizitat Muzeul Tehnic din München.
Inițial, muzeul și Școala de Mecanici și Electricieni au funcționat în același sediu pe strada Mendeleev, după care a fost mutat pe Magheru, iar în 1928 a fost adăpostit într-unul din pavilioanele existente în parcul Carol I, iar din 1935 în actuala clădire care pe atunci se numea Pavilionul Industrial.
Dimitrie Leonida a avut o atracție pentru știință, fiind inginer de succes, iar 1908 a înființat prima școală de electricieni și mecanici din România. Astfel, împreună cu elevii săi a reușit să strângă primele piese care au construit nucleul viitorului muzeu.
Printre cele mai valoroase piese din muzeu se regăsesc un cilindru din instalația morii cu aburi "Assan", în 1853, dinamurile utilizate pentru iluminarea Cișmigiului, a Palatului regal și a Teatrului Național. Tehnica de utilizare a cilindrului a fost introdusă în București în secolul al XIX-lea.