Miron Cozma, sursa „Paul” a Securității în Valea Jiului!
La 26 de ani de la cea mai sângeroasă dintre mineriade (13 - 15 iunie 1990), când mii de mineri conduşi de Miron Cozma, la comanda lui Ion Iliescu, i-au măcelărit pe „golanii” din Piața Universității, vă dezvăluim o filă neştiută din viața celui supranumit „Luceafărul huilei”. Între 1977 şi 1983, subinginerul Cozma, care avea numele conspirativ “Paul”, a colaborat cu Securitatea, potrivit dosarului său de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Omul care, în anii ‘90, avea Valea Jiului la picioare şi care făcea ordine pe străzile Capitalei cu legea bâtei şi cu girul lui Ion Iliescu a colaborat cu Securitatea lui Nicolae Ceaușescu. Între 7 septembrie 1977 și 20 decembrie 1983, subinginerul Miron Cozma, care primise numele conspirativ „Paul”, avea sarcina să divulge Securității atât informații personale despre colegii săi din mină, ortaci simpli, maiștri sau chiar directori, cât și date de natură economică, scrie “Adevărul”.
Răsfățatul din Valea Jiului care arunca în aer liniștea unui întreg popor, care dărâma guverne şi care bătea cu pumnu-n masa șefilor de stat a semnat un angajament cu Securitatea pe 7 septembrie 1977, la o lună după greva minerilor de la Lupeni (3 - 7 august), dezamorsată cu greu de regimul comunist.
“Eu nu-mi aduc aminte numele Paul”
Dosarul lui Miron Cozma e păstrat, în două volume, în arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Așa cum reiese din dosar, Cozma a semnat angajamentul de bunăvoie. Iată ce scria, în 1977, viitorul lider de sindicat: „Subsemnatul Cozma Miron, născut în 25 august 1954, în localitatea Derna, județul Bihor, fiul lui Gheorghe și al Ana, cu domiciliul în Lonea, mă angajez să sprijin și să informez organele de Securitate în activitatea lor, în mod secret și organizat, pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor îndreptate împotriva securității statului, precum și combaterea oricăror manifestări care afectează interesele orânduirii noastre socialiste”. Aceasta este o parte din angajamentul scris de mână și semnat de Miron Cozma.
Contactat de “Adevărul”, Miron Cozma, acum în vârstă de 62 de ani, neagă legătura cu Securitatea: “Eu nu-mi aduc aminte numele Paul, sunt un om care îmi aduc aminte și când m-a înțepat albina, când aveam șase ani. Eu în 1978 eram deja inginer șef Producție la Mina Lonea. (…) Despre cine să dau note informative? (…) Astea sunt invenții scriptice. Poate au făcut niște înscrisuri sub semnătura mea. Eu sunt rocker din 1970, am ținut discotecă în București, țineam discotecă în șapte orașe, am ținut discotecă pentru 9.000 de studenți”.
Câteva dintre notele scrise de viitorului “Luceafăr”
„Paul” era conştiincios în munca de informare. Despre un anumit maistru, Cozma scria că „nu se achită de sarcinile profesionale” și că „timpul și-l petrece fără rost la suprafață”. Într-o altă notă, el transmite Securității că „electricienii și lăcătușii din cadrul sect I de la IMB sunt nemulțumiți din cauza penalizării pe luna februarie”. Una dintre note face referire „la numitul I.A., electrician în cadrul sect III, fiind cunoscut în cadrul sectorului că face parte din secta «martorii lui Iehova»! La serviciu își rezolvă în condiții bune sarcinile ce-i revin, nu absentează nemotivat. (...) Este în relații bune cu lăcătușul B.L., care face parte din secta penticostală”. Cozma i-a luat în vizor şi pe mai mulți șefi: „Directorul ing. B.V., ing.- șef electro-mecanic V.I. și ing. șef Producție L.V. au o comportare total necorespunzătoare față de cadrele tehnice și muncitori, în repetate rânduri îi apostrofează adresându-le cuvinte jignitoare, aplică sancțiuni nejustificate și în multe cazuri dau dispoziții eronate și contradictorii”.
Click! spune
„Luceafărul huilei” a scris câteva dintre cele mai crude file ale istoriei postdecembriste. Minerii dirijaţi de el i-au bătut cu sălbăticie, în iunie 1990, pe „golanii” lui Marian Munteanu, „elemente de-a dreptul fasciste și drogate”, cum spunea propaganda Frontului Salvării Naţionale. A doua mare mineriadă (24 – 26 septembrie 1991) s-a soldat nu doar cu morţi şi răniţi, ci şi cu căderea Guvernului Petre Roman. A treia mare mineriadă (ianuarie 1999) avea ca punct final “pacea de la Cozia”, prin care Guvernul Radu Vasile se angaja să nu închidă câteva mine şi să nu înceapă urmărirea penală în cazul liderilor din rândul ortacilor. Miron Cozma a executat zece ani de închisoare, fiind condamnat pentru Mineriada din 1991.
Marian Munteanu, angajament semnat în 1988
Nu doar “călăul” Miron Cozma a colaborat cu Securitatea, ci şi victima sa din 1990, Marian Munteanu. Cunoscut pentru iniţierea mișcărilor de stradă organizate împotriva regimului condus de Ion Iliescu, tânărul Marian Munteanu, liderul fenomenului “Piaţa Universităţii”, a avut legături cu Securitatea, aşa cum a dezvăluit “Adevărul” săptămâna trecută.
Deși a negat mereu, Marian Teofan Dragoș Munteanu a semnat, pe 28 martie 1988, un angajament cu temuta poliţie politică, primind numele conspirativ „Ioan”, după cum rezultă din dosarul său de la CNSAS.
Rolul său era de a-și supraveghea un profesor, lector portughez bănuit de Securitate că era spion, dar și pe mai mulți studenți străini cu care era coleg la Facultatea de Filologie de la Universitatea din Bucureşti. Pactul cu Securitatea a încetat după un an. Şi Marian Munteanu neagă angajamentul cu poliţia politică a lui Ceauşescu.