Misterul mormântului din cimitirul vechi al Buzăului. Monumentul mamei cu şase copilaşi

Ultima actualizare:

    Grupul statuar care atrage mulţi turişti
Grupul statuar care atrage mulţi turişti

S-au ţesut multe legende în jurul unui mormânt straniu! Cimitirul Dumbrava din Buzău, cel mai vechi din oraş, este un adevărat muzeu cu monumente funerare, multe dintre ele învăluite în mister. Mormânul unei mame, despre care se spune că a murit plângând, după ce i-au murit toţi cei şase copii, atrage atenţia celor care trec prin cimitir.

Mormântul se află la mijlocul cimitirului şi este vegheat de un ansamblu statuar, colorat strident, care înfăţişează o femeie în mărime naturală, ce-şi strânge la piept cu disperare cei şase copilaşi. Povestea acestui mormânt s-a pierdut în negura timpului, aşa că în jurul lui au ap[rut mai multe interpretări.

Drama din urmă cu mai bine de un secol

O legendă spune că ar fi vorba despe o femeie blestemată, careia îi mureau copiii la scurt timp după naştere, fără ca vreun doctor să o poată ajuta. După şase prunci pierduţi, se spune că mama a murit plângând şi că a fost înmormântată alături de micuţi. Potrivit altei variante, statuia ar aminti de un episod sângeros, în care soţul şi-ar fi omorât întreaga familie. O a treia legendă arată că toţi copilaşii ar fi murit după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. Se spune că, după ce i-a îngropat pe toţi şase şi a rămas singură, femeia a luat-o razna. Înnebunită de durere, mama simţea că nu mai are nici un rost pe lume şi că s-ar fi stins în somn. Când femeia a fost găsită, faţa ei şi perna erau ude de lacrimi. Nenorocirea s-ar fi petrecut în urmă cu mai bine de un secol, iar mama a fost îngropată alături de cei şase copii.  

”Sunt şi variante conform cărora familia îngropată aici ar fi fost a meşterului care a construit gardul cimitirului Dumbrava”, spune istoricul buzoian Valeriu Nicolescu. Plânsetele copiilor ar răzbate din mormântDupă o vreme, rudele femeii au comandat monumentul funerar care să amintească tuturor de această poveste tristă. După câteva decenii, locul de veci a fost vândut, iar noii proprietari au refuzat să demoleze ansamblul sculptural, aşa că statuia a rămas în picioare şi azi. 

Localnicii povestesc că locul ar fi bântuit şi că, în zilele foarte liniştite, răsună din mormânt plânsetele copiilor îngropaţi împreună cu mama lor. Misterul monumentului funerar atrage anual sute de turişti, care vin la cimitirul Dumbrava ca sa vadă locul de veci.

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net