«Misterul» numărului mic de teste pentru COVID-19. De ce a scăzut dramatic din noiembrie

Dr. Octavian Jurma crede că în perioada următoare românii  se vor testa şi mai puţin, ca să nu-şi compromită Sărbătorile
Dr. Octavian Jurma crede că în perioada următoare românii se vor testa şi mai puţin, ca să nu-şi compromită Sărbătorile

Dacă în octombrie, la nivel naţional, se făceau peste 37.000 de teste pe zi, iar numărul cazurilor noi depăşea 10.000, din noiembrie numărul testelor a început să scadă. Odată cu el, şi numărul îmbolnăvirilor. Cel puţin teoretic. Iar testările din România îşi vor menţine trendul descendent, cel puţin în perioada Sărbătorilor, lucru extrem de periculos pentru noi toţi.

Marţi, Grupul de Comunicare Strategică anunţa că doar 25.185 de teste s-au făcut în ultimele 24 de ore. Tot marţi, 6.171 de români au aflat că sunt pozitivi la COVID. Mai puţine teste – mai puţine cazuri. De ce? Potrivit cercetătorului Octavian Jurma, oamenii evită şi vor evita să se testeze înainte de Crăciun şi de Revelion pentru a nu risca 14 săptămâni de izolare în casă, dacă rezultatul ar fi pozitiv.

Misterul numărului mic de teste: oamenii nu vor să-și rateze Sărbătorile

„Avem şi 10.000 de teste deficit. Lumea nu vrea să stea acasă de Sărbători, preferă să îşi poată face cumpărăturile. Acest lucru nu este, însă, un semn bun, pentru că dacă oamenii evită să stea în izolare, înseamnă că ei sunt dispuşi să facă vizite chiar dacă există riscul să fie infectaţi. Să nu uităm că fiecare test pozitiv înseamnă o persoană scoasă din circulaţie. Dacă nu sunt izolate, aceste persoane asimptomatice pot să-i infecteze şi pe ceilalţi fără să ştie. Din păcate, avem şi cazuri de oameni care se ştiu infectaţi, dar preferă să păstreze tăcerea şi să meargă la lucru, să-şi vadă de treabă”, a declarat medicul timişorean Octavian Jurma pentru ziare.com.  


    Dr. Octavian Jurma crede că în perioada următoare românii  se vor testa şi mai puţin, ca să nu-şi compromită Sărbătorile
Dr. Octavian Jurma crede că în perioada următoare românii se vor testa şi mai puţin, ca să nu-şi compromită Sărbătorile

Autoritățile, vinovate și ele pentru numărul mic de teste

Specialistul crede că la mijloc este şi un interes politic: un număr mic de cazuri înainte de alegerile parlamentare dădea bine la imaginea celor care gestionează pandemia. „În perioada 16 noiembrie – 6 decembrie am avut o scădere cumulată a numărului de cazuri cu 26,6%, care a fost salutată ca o victorie a Guvernului şi o dovadă de competenţă în administrarea crizei. Nu s-a lăudat nimeni că, accidental, în aceeaşi perioadă, şi numărul de teste a scăzut cu 28%. Dar iată că am intrat în a doua săptămână după alegeri şi testele continuă să scadă. Nu ştiu de ce. Avem toţi exemple de prieteni care s-au infectat, dar a căror familie nu a fost testată, deşi trăiesc împreună”, scrie Octavian Jurma pe Facebook.

În opinia sa, beneficiul medical şi economic al testării masive este enorm în comparaţie cu orice altă măsură de limitare a pandemiei şi de aceea ar trebui să fie, pentru toţi, o prioritate. 

cub bia khalifa fulgy png
horoscop 26 martie jpg
cub bia khalifa png
cub valentina pelinel png
narcisa suciu si Daria jpg
cub ravan popescu png
cub daniel nuță png
maxresdefault jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 29 ianuarie aducere moaste sf ignatie teoforul png
Takashi Jonish romanii au talent jpg
zapada buzauB jpg
atac armat jpg
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg