Modificare de ultim moment! Testarea elevilor nu e suspendată. Ce se schimbă de fapt

Ultima actualizare:

    Testarea elevilor continuăFoto: Profimedia
Testarea elevilor continuăFoto: Profimedia

Zilele trecute, se vehicula ideea că testarea elevilor cu teste rapide de salivă s-a suspendat, însă duminică seară, 12 decembrie, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că activitatea de testare nu este închisă, dar că se schimbă zilele săptămânii în care se efectuează.

Un nou lot de teste de salivă a fost distribuit către școli, au transmis autoritățile. Din cauza întârzierii livrării, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua.

„Având în vedere interesul public justificat privind testarea elevilor cu teste rapide de salivă, pentru corecta informarea publicului, facem următoarele precizări: Testarea elevilor nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate. Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte, din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi”, anunță Grupul de Comunicare Strategică într-un comunicat.

„Conducerea Ministerului Educației este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din invatamant. Aceasta testare se va face de două ori pe săptămână, luni și joi sau marți și vineri, în funcție de disponibilitatea testelor. De asemenea, Ministerul Sănătății este pregătit să acorde sprijin tehnic în privința procesului de testare a elevilor și cadrelor didactice”, au mai transmis autoritățile

Multe teste făcute până acum au dat rezultat fals pozitiv

Pe lângă faptul că nu ajung numeric, testele care au fost făcute până acum ridică semne de întrebare în ceea ce privește eficiența. După ziua de luni, 6 decembrie, aproximativ un sfert dintre cele care au dat rezultat pozitiv au fost infirmate de testele PCR. După ziua de joi, 9 decembrie, au fost raportate 76 de cazuri pozitive. Dintre acestea, 4 au fost confirmate prin teste PCR, 3 au fost infirmate, iar 69 au fost date în lucru. „Pentru mine este surprinzător de mare rata de teste fals pozitive. Pentru fals negative, acolo înţeleg, dar pentru fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cum se fac testele antigen de salivă

În mai multe videoclipuri, miniștrii Sănătății și Educației au arătat cum se fac testele antigen pe bază de salivă și cum se citesc. Iată pașii pe care trebuie să îi faceți:

  • Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și se va folosi cât de curând posibil;
  • Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată;
  • Se scoate tubul de extracție și un recipient cu soluție. Se scoate capacul și se adaugă soluția în tubul de extracție;
  • Se colectează (scuipă) saliva în recipientul de colectare;
  • Se extrag 3-4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție;
  • Se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca deșeu medical;
  • Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția;
  • Se pun 3 picături în spațiul destinat probei din dispozitivului de testare ;
  • Se citește rezultatul după 10—15 minute;

Cum se interpretează rezultatul

  • Rezultat POZITIV: Dacă apar două linii - o linie colorată apare în zona-martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.
  • Rezultat NEGATIV: Apare o linie colorată în zona- martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T)
  • Rezultat NECONCLUDENT: Linia de control (C) nu apare. În acest caz se repetă testarea folosind un nou dispozitiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net