Mo╚Öii de var─â. Tradi╚Ťii pentru s─ârb─âtoarea ├«n care se cinstesc sufletele celor adormi╚Ťi

image
De Moșii de vară se împart cireșeFoto: arhivă Click!

├Än fiecare an, ├«nainte de Duminic─â Rusaliilor sunt Mo╚Öii de var─â, s─ârb─âtoare dedicat─â pomenirii mor╚Ťilor. Anul acesta, s├ómb─âta Mo╚Öilor de var─â pic─â ├«n 19 iunie.

Cu prilejul Mo┼čilor de var─â se organizeaz─â t├órguri mari, tradi┼úionale, iar credincio┼čii se pot aproviziona cu vase de lut, cu alimente ┼či cu obiecte necesare pentru preg─âtirea parastaselor.Tradi┼úia spune c─â ├«ncep├ónd cu Joia Mare din S─âpt─âm├óna Patimilor ┼či p├ón─â la Rusalii, cerul, raiul ┼či iadul sunt deschise. ├Än acest interval de 50 de zile, sufletele mor┼úilor au c─âl─âtorit libere prin locurile unde au tr─âit, iar acum acestea sunt triste, pentru c─â trebuie s─â se re├«ntoarc─â ├«n lumea de dincolo, p─âr─âsindu-i pe cei dragi.

Pentru ca sufletele celor adormi┼úi s─â se ├«ntoarc─â ├«mp─âcet ├«n mormintele din care au plecat ┼či s─â fie ├«mp─âcate cu aceast─â situa┼úie, rudele celor comemora┼úi trebuie s─â le ├«mpart─â pomeni ┼či s─â respecte tradi┼úiile familiei.

Frunzele de nuc ╚Öi florile de tei se sfin╚Ťesc ╚Öi se pun la icoane

De Mo┼či se duc la biseric─â frunze de nuc ┼či ramuri de tei, iar dup─â ce sunt binecuv├óntate de preo┼úi, se pun la strea┼čina casei sau la icoan─â pentru a ocroti gospod─âria de pagub─â ┼či de boal─â. Mai mult, potrivit acestei datini str─âvechi, dup─â ce au fost sfin┼úite, florile de tei sunt folosite ca remediu care vindec─â surzenia.┬á

În ziua Moșilor nu se fac treburi gospodărești

├Än ziua Mo┼čilor de var─â, femeile trebuie s─â respecte s─ârb─âtoarea ┼či s─â nu se ocupe de treburile casnice.

Mai mult, se spune c─â femeile care nu respect─â interdic┼úia, risc─â s─â le amor┼úeasc─â m├óinile ┼či s─â nu mai poat─â munci cu spor.

Se împart cireșe

Din vremuri ├«ndep─ârtate, la s─ârb─âtoarea Mo┼čilor de var─â se ├«mplinesc ritualuri speciale. La slujba de pomenire, se duc la biseric─â, pentru binecuv├óntare, coliv─â, colaci, vin ┼či cire┼če.

De Moși, se împarte mâncare caldă

Prin tradi┼úie, se spune c─â este bine ca m├óncarea dat─â de poman─â s─â fie cald─â, deoarece mirosul bucatelor calde ├«i satur─â pe cei trecu┼úi la via┼úa ve┼čnic─â. ├Än multe localit─â┼úi din Muntenia, credincio┼čii ├«mplinesc vechile tradi┼úii, iar masa de poman─â cald─â se mai nume┼čte ÔÇ×aburel" sau ÔÇ×aburi". ├Än acela┼či timp, pomana care se d─â pentru sufletele rudelor adormite este pus─â ├«ndeosebi ├«n vase de lut noi, cump─ârate numai pentru aceast─â ocazie.

Da┼úi de poman─â ceap─â ┼či usturoi

Pentru ca ├«n gr─âdina casei s─â rodeasc─â tot ce au sem─ânat, gospodarii trebuie s─â dea de poman─â ceap─â verde ┼či usturoi.

Toarta c─ânilor ├«mp─âr╚Ťite se ├«mpodobesc cu flori ╚Öi cire╚Öe

De obicei, gospodinele preg─âtesc pentru aceast─â s─ârb─âtoare bucatele preferate de ruda pe care o comemoreaz─â. Vasele cump─ârate trebuie umplute cu m├óncare ┼či b─âutur─â.

Se dau de poman─â c─âni, iar toarta acestora se ├«mpodobe┼čte cu flori ┼či cire┼če. De asemenea, c─ânile d─âruite de poman─â trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu ap─â ├«ndulcit─â cu miere.

Ritualul de comemorare se continuă în cimitire

Ritualul ├«nceput ├«n biserici continu─â ├«n cimitire, unde mormintele sunt cur─â┼úate ┼či ├«mpodobite cu flori de tei ┼či cu frunze de nuc. Aici, credincio┼čii aprind lum├ón─âri, care vor arde pe parcursul ritualului de pomenire, dau de poman─â vase de lut, de por┼úelan sau de lemn, c─âni ├«mpodobite la toart─â cu flori de tei ┼či umplute cu lapte, cu vin sau cu cire┼če.┬á

Tradi┼úia spune c─â la Mo┼čii de var─â to┼úi mor┼úii se duc pe Valea cu Dor. Acolo fiecare g─âse┼čte bucatele primite de poman─â p├ón─â la Rusalii. Cine nu g─âse┼čte poman─â se retage trist ├«n mormint ┼úin├ónd ├«n bra┼úe crengi cu flori de tei.

Protecţie împotriva furtunilor

Pentru a-┼či proteja gospod─âria de pagub─â sau de efectul fenomenelor meteorologice: furtuni sau tr─âsnete, credincio┼čii trebuie s─â ofere s─âracilor o por┼úie din primul fel de bucate, preparate pentru aceast─â s─ârb─âtoare.

Potrivit tradi┼úiei, credincio┼čii pot sc─âpa de necazurile pricinuite de furtuni ┼či de ploile de var─â arunc├ónd ├«n curte, din pragul casei, o crengu┼ú─â cu flori de tei sfin┼úit─â la biseric─â ├«n ziua Mo┼čilor de var─â.

Recoltă bogată dacă plouă în ziua Moșilor de vară

Dac─â plou─â ├«n ziua Mo┼čilor de var─â, recolta anului va fi foarte bogat─â.

BeFunky collage (3) jpg
299011783 10228211450569350 3863063160789419997 n jpg
oana lis exclusiv png
1 gabi badalau si copiii jpg jpeg
onoriu 12 JPG
anne heche jpg
oana roman 2 webp
mugur mihaescu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Prinţesa Diana
Submarin in Marea Neagra FOTO  webnovosti.info via zn.ua
mugur mihaescu jpg
image png
Restaurantele McDonalds sunt deschise și de sărbători jpeg
298824951 627862785276558 3097622981050376234 n mp4 thumbnail png