Moşul vine pe fereastră chiar şi la etajul 9
Vrei un Crăciun de poveste pentru copilul tău? Atunci organizează ca la carte venirea Moşului. Asta înseamnă să vină seara, pe geam, cu sacul plin de cadouri. Ce te faci dacă stai la etajul 9? Aici intervin alpiniştii utilitari care, pentru 100 de euro, îşi pun costumul roşu, barba albă şi vin la tine acasă.
Alpiniştii utilitari se transformă, în zilele de 24 şi 25 decembrie, în Moşi Crăciuni cu barbă albă şi, după lăsarea serii, bat în geamul familiilor care îi închiriază.
Se întâmplă în Cluj, Ploieşti, Bucureşti şi în orice alte oraşe sunt solicitaţi.
„Ideea acestei afaceri mi-a venit în 2008, din lipsa activităţilor pe perioada iernii.
Doritorii ne sună, se programează, iar la ora stabilită alpinistul se va întâlni în faţa blocului cu unul dintre părinţi.
I se dau cadourile şi indicaţii despre copil, apoi alpinistul se urcă pe terasa blocului.
Îşi leagă corzile de coşuri de aerisire, de casa liftului sau terasament şi coboară în câteva secunde.
Este asistat de şoferul lui, care supraveghează corzile de sus şi rămâne acolo până la finalul misiunii", povesteşte Alexandru Popescu, proprietarul firmei Vertical Escalade.
Acţiunea are loc în zilele de 24 şi 25 decembrie, de la ora 16.30 la 23.00. E important să fie seară, ne explică alpinistul, pentru a nu se vedea corzile.
Dacă blocul nu e iluminat corespunzător, Moşul alpinist îşi foloseşte lanterna frontală. Nu contează vremea, poată să plouă, să ningă, să viscolească. Moşul e specialist. Intră pe geam, la adresa indicată şi tot pe acolo coboară.
„La sosire, intră cu spatele pentru a avea timp să-şi desfacă hamurile. Stă o jumătate de oră sau cât este necesar, apoi tot prin aceeaşi fereastră coboară. Când ajunge jos, şoferul îi aruncă de sus corzile", mai spune Alexandru Popescu.
Serviciul costă 100 de euro, indiferent de locaţie sau de oră.
200 de lei, închirierea unui Moş Crăciun clasic
Vinemoshu.ro, inchiriere-mos-craciun.ro, sunamoscraciun.ro, inchiriazamoscraciun.com, inchiriere-mos-craciun.ro sau agentiamoscraciun.ro sunt doar câteva dintre site-urile de unde puteţi închiria un Moş Crăciun pentru copilul vostru.
Preţurile sunt cuprinse între 150 şi 200 de lei pentru o jumătate de oră. Seara de 24 decembrie e cea mai solicitată şi, de obicei, se merge pe principiul „primul care sună, primul servit".
Moşii cu barbă naturală, mai scumpi
Cei mai căutaţi Moşi sunt cei cu barbă naturală. Copiii doar au tendinţa de a-i trage de ea şi magia ar fi spulberată dacă, Doamne fereşte, ar rămâne cu barba în mână.
Însă sunt şi mai scumpi. „Dacă un Moş Crăciun cu barbă falsă costă 150 de lei pentru 30 de minute sau 250 de lei pentru o oră, pentru unul cu barbă autentică trebuie să plătiţi 200 de lei pentru 30 de minute şi 400 de lei dacă îl închiriaţi o oră", aflăm de la Cristian Marinescu, managerul site-ului vinemoshu.ro.
E bine să creadă cât mai mult în Moş Crăciun
Potrivit psihologului Click!, Mihaela Vintilă, venirea lui Moş Crăciun la un copil are numeroase beneficii.
El apare ca o răsplată, un personaj care aduce bucurie. Fiecare dintre noi are nevoie de sărbătoare, de ceva în care să creadă.
Un alt beneficiu este acela că Moşul responsabilizează copilul, care trebuie să fie bun şi cuminte pentru a primi darurile.
"Cu cât crede mai mult timp în Moş Crăciun, cu atât mai bine pentru sufletul lui de copil", adaugă psihologul.
Nu există o vârstă de la care Moşul să poate veni la un copil, şi nici o perioadă anume, când să se oprească.