Motanul Tommy, resuscitat de un pompier
Tommy fusese salvat de pe stradă, în urmă cu câteva luni, de o familie din Arad. Joi însă, la subsolul locuinţei a izbucnit un puternic incendiu din cauza unui scurtcircuit.
Căţeluşul familiei s-a salvat singur, însă Tommy a rămas captiv la subsol şi s-a intoxicat cu fum. Pompierii chemaţi la incendiu au scos motanul afară pe braţe şi l-au aşezat pe iarbă.
Tommy a fost ajutat să inhaleze oxigen ca să-şi revină
Au crezut că e mort. Unul dintre pompieri l-a privit însă mai atent şi i s-a părut ca animalul încă respiră. "Era mai mult mort decât viu. Pentru moment am privit câteva clipe, am văzut că are un slab ritm respiratoriu, practic până la 20 secunde, şi mi-a venit ideea să intrervin rapid, să încerc să îl salvez. Era grav intoxicat cu fum, aşa că i-am adminisitrat aer din butelia pe care o avem în dotare cu aparatul de respirat.
Am apropiat-o de năsuc şi i-am dat oxigen. Bineînţeles că înainte i-am eliberat căile respirartorii, i-am asigurat o ventilaţie a plămânilor, prin mişcarile care se fac.
Apoi, după câteva minute după ce am administrat aer curat, a început să dea semne vitale, a început să se intensifice respiraţia, a mieunat jalnic, după aia mai vioi, şi am reuşit să o salvăm. A fost puţin ciudat, dar noi tratăm animalele ca şi pe oameni. O viaţă salvată indiferent cui aparţine, animal ori om, este o viaţă salvată!", a povestit Nicolae Adrian Avram, salvatorul lui Tommy, pentru arq.ro. Pompierii au reuşit să stingă focul din subsolul casei fără ca flăcările să se extindă la etaj.
Afirmaţia că pisicile au nouă vieţi e întărită şi de oamenii de ştiinţă. Aceştia au descoperit o abilitate surprinzătoare a centrului nervos al pisicilor, de a se auto-repara şi de a-şi relua funcţiile. Într-un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Wisconsin se arată că refacerea stratului de mielină de la nivelul sistemului nervos central, în cazul pisicilor, poate duce la refacerea mai multor funcţii afectate de pierderea nivelului normal de mielină.