Motivul incredibil pentru care întârzie indemnizaţia de creştere a copilului
Proaspetele mămici au de așteptat mult și bine până când le vin banii din indemnizație. În jur de trei luni! Și asta din cauza faptului că nu există personal suficient care să se ocupe de dosare în timp util.
”Am alergat de la o instituţie la alta, timpul de aşteptare a fost foarte mare. Trebuie să mergi la unitatea angajatoare, după aceea, la medicul de familie, urmează casa de pensii, de parcă instituţiile nu pot cere una alteia aceste documente. Trebuie să aştepţi să se termine concediul medical ca să depui dosarul. Eu l-am depus deja de o lună şi tot mai am de aşteptat vreo două luni până voi primi banii. Banii o să îi primesc retroactiv, dar ideea este că până atunci, nu ai nici un venit. Nu ştiu unde este problema, unde este încetinit procesul”, a declarat Ioana, o mămică în vârstă de 29 de ani, pentru Mediafax.
În noiembrie anul trecut, femeia a adus pe lume gemeni, băiat şi fetiţă. Fiind profesor de limba engleză, la doar două luni după naştere, a reluat meditaţiile pentru a-şi acoperi cheltuielile pentru creşterea acestora.
O mămică a dat meditații ca să facă rost de bani
”A trebuit să muncesc, nu aveam ce face. Le sfătuiesc pe toate viitoarele mămici să facă economii, să strângă bani pentru lunile cât vor avea de aşteptat indemnizaţia. Ca să nu mai spun că aceşti funcţionari publici nu sunt foarte bine pregătiţi. După ce că tu bâjbâi pe la toate instituţiile, mai bâjbâie şi ei când îi întrebi care sunt paşii pe care trebuie să îi faci. Şi după ce reuşeşti să finalizezi dosarul, există o altă funcţionară care ţi-l ia la verificat mai rău ca la poliţie şi începe: «asta da, asta nu, asta de ce e îndoită, aici de ce e scris aşa», de parcă tu ai fi cel mai prost om de pe pământ”, a adăugat Ioana.
Până să înfrunte birocraţia pentru indemnizaţie, Ioana a avut de aşteptat şi după alocaţia copiilor, pe care a încasat-o după patru luni. La fel ca ea, toate mămicile au trecut prin lunga așteptare a banilor.
Iar autoritățile se mulțumesc să spună că s-a ajuns aici din lipsă de personal.
”Deficitul de personal din instituţii este într-adevăr o problemă, dar să recunoaştem faptul că nu este problema mămicilor, ci a sistemului. Dacă tu ştii, ca manager de instituţie, ca ministru, că ai probleme de această natură, te apuci şi angajezi personal astfel încât să reuşeşti să răspunzi problemelor societăţii că doar nu o să stăm fără indemnizaţii, fără pensii, fără salarii pentru că Ministerul Muncii nu are suficienţi angajaţi”, a afirmat Mara Calista, deputat şi membru în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor.