Muncă în plină caniculă. “Lucrăm la temperaturi de 80 de grade Celsius”

Ultima actualizare:

    Incendiile de vegetaţie uscată sunt foarte greu de stins
Incendiile de vegetaţie uscată sunt foarte greu de stins

Aţi muncit vreodată la orele amiezii, departe de birou şi de aerul condiţionat? Muncitorii, pompierii şi bucătarii sunt doar câteva categorii profesionale care trebuie să îndure vipia din zilele de vară.

La fiecare val de caniculă, şantierele se transformă într-un coşmar. Muncitorii trebuie să îndure temperaturi extreme în timp ce toarnă beton şi fixează armături. Potrivit legislaţiei, programul de muncă poate fi scurtat chiar şi până la jumătate, dacă temperaturile nu scad sub 35 de grade Celsius. „Când nu mai putem, ne retragem la umbră, mai schimbăm o cămaşă, mai dăm cu apă pe faţă”, explică un muncitor de pe un şantier gălăţean. “Trebuie să mergem înainte, avem un termen de respectat. Dacă întârziem, vin penalităţi şi atunci nu ne mai luăm nici noi salariile. Rezistăm făcând pauze mai multe decât de obicei, ne rotim între noi, colegii, ca să nu apară problem. Avem înţelegerea şefilor noştri, care ne mai trimit să ne răcorim câte zece minute la umbră. Când simţim că cedăm, plecăm acasă la ora 14.00 şi revenim a doua zi dimineaţă“, a adăugat el.

Munca pe şantier în timpul verii e o corvoadă
Munca pe şantier în timpul verii e o corvoadă

Unul dintre colegii săi munceşte de peste 30 de ani în construcţii şi spune că nimic nu este mai greu de suportat decât căldura. „ Este o meserie foarte grea, dar trebuie să lucreze cineva şi în construcţii. În fiecare vară mi se pare că este tot mai cald. Să vedem ce ne aşteaptă anul viitor“, oftează omul. „Ţinem cont de faptul că trebuie să le asigurăm apă pe parcursul întregii zile. Până la ora 11.00 se mai poate lucra, dar apoi trebuie să o lăsăm mai încet. Au fost şi cazuri când muncitorii au fost moleşiţi de caniculă şi atunci i-am aşezat la umbră şi nu i-am lăsat să lucreze până nu şi-au revenit“, explică Florin Săpu, şef lucrări pe şantier.Şi pompierii sunt nevoiţi să suporte canicula la lucru. „Când mergem să stingem incendii, temperaturile le depăşesc pe cele solare. În această perioadă primim foarte multe solicitări de a interveni la incendiile de vegetaţie uscată. În astfel de situaţii, lucrăm la temperaturi ce pot depăşi 60-80 de grade Celsius”, spune maiorul Eugen Chiriţă, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. “Deşi pompierii folosesc echipamente speciale, sunt nevoiţi să se stropească unii pe alţii pentru a rezista în astfel de condiţii grele. Dar, indiferent de condiţii, salvatorii sunt mereu la datorie pentru semenii lor“, completează ofiţerul.

Citeşte articolul complet şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net