Muncim pentru gazoductul Southstream, deşi România nu mai e pe ruta gazului rusesc

Ultima actualizare:
Fabrica din Berceni
Fabrica din Berceni

Fabrica de Echipamente şi Componente Nuclearo-Energetice (FECNE) din Capitală a semnat un contract de 1,8 milioane de euro cu gigantul Gazprom pentru livrarea unor instalaţii pentru cea mai mare staţie de comprimare a gazelor din lume, aflată în construcţie la Anapa (Rusia meridională). Românii vor furniza ruşilor trei separatoare de gaze până în februarie 2014.

România nu mai figurează pe ruta gazului rusesc Southstream. Cu toate acestea, o companie românească, deţinută de grupul italian Walter Tosto, va munci pentru realizarea unuia dintre cele mai îndrăzneţe proiecte care vizează transportul gazelor din Rusia către Europa centrală şi de sud. FECNE, companie în care lucrează acum o sută de muncitori români, va livra până în luna februarie a anului 2014 trei echipamente de mare complexitate grupului Gazprom, care vor fi folosite la construirea celei mai mari staţii de comprimare a gazelor, CS Russkaya, din Rusia meridională.

„Pentru realizarea celor trei separatoare, FECNE va lucra îndeaproape cu grupul OMZ, cel mai mare din Rusia, producător de echipamente din oţeluri speciale pentru industriile nucleară, petrochimică şi de petrol şi gaze, aflat în proprietatea Gazprom. FECNE a fost considerat singurul partener de încredere la nivel global în vederea realizării unui proiect atât de complex şi având în vedere un timp de execuţie atât de scurt”, a declarat azi Luca Tosto, manager general FECNE.

Acest reactor, care cântăreşte 270 de tone, va ajunge la o rafinărie din China
Acest reactor, care cântăreşte 270 de tone, va ajunge la o rafinărie din China

Gazprom intenţionează să pună în funcţiune staţia CS Russkaya în cea de-a doua parte a anului 2016. Instalaţia de la Anapa presupune o investiţie de circa 100 de milioane de euro şi va fi dotată cu şapte unităţi de pompare a gazului. Conducta, care va traversa Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Austria, porneşte de pe coasta sudică a Rusiei şi va subtraversa Marea Neagră. România, angrenată în mega-proiectul Nabucco, a fost ocolită de ruta Southstreem, deşi iniţial ruşii vizau şi amplasarea unei conducte pe teritoriul ţării noastre. Conducta are o lungime de circa 900 de kilometri şi va permite transportul a 63 de miliarde de metri cubi de gaz spre ţările europene.


    Fabrica din Berceni
Fabrica din Berceni

Fabrica din Capitală, situată pe platforma IMGB, are un trecut de invidiat. Ea şi-a început activitatea în 1968, ca parte a Întreprinderii de Maşini Grele Bucureşti. În 1980, în urma unui contract cu Atomic Energy of Canada Ltd., fabrica a început să realizeze componente grele sudate pentru centrale nucleare. Tot programul nuclear de la Cernavodă s-a bazat pe componentele livrate de FECNE, ultimele comenzi executate pentru reactoarele 1 şi 2 fiind înregistrate în anul 2005.

Din 1998, FECNE devine parte a companiei Kvaerner, iar în 2006 intră în reoganizare judiciară şi lichidare. În 2011, aceasta a fost cumpărată de Romenergo. În 2012, fabrica a intrat în portofoliul italienilor de la Walter Tosto, lider în construcţii de instalaţii de cazangerie de mare gabarit pentru industria de petrol şi gaze. Tosto a refăcut fabrica pentru a obţine profit din fabricarea componentelor necesare industriilor nucleară, petrochimică, de petrol şi gaze. În momentul de faţă toată producţia e exportată în ţări precum Rusia şi China, însă italienii speră ca, prin reluarea programului nuclear în România (reactoarele 4 şi 5 de la Cernavodă), să furnizeze echipamente şi în ţară.

Compania speră ca în următorii doi ani să-şi mărească numărul de angajaţi la 300. În acest sens, grupul a creat o şcoală internă de sudură unde sunt pregătiţi tineri pentru calificarea în meseria de sudor. De asemenea, fabrica se bazează pe elevii liceului tehnic-profesional din Berceni, care au fost reuniţi într-o clasă specială de elevi, urmăriţi îndeaproape de specialiştii companiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net