Municipalitatea vrea să administreze Balta Văcărești


    Ministrul mediului și primarul general interimar au prezentat stadiul proiectelor de mediu care vizează Bucureștiul
Ministrul mediului și primarul general interimar au prezentat stadiul proiectelor de mediu care vizează Bucureștiul

Lacul Văcărești, care este pe punctul de a fi declarat parc natural protejat, este în atenția Primăriei Municipiului București, instituție care și-a manifestat interesul pentru a-l administra. Primarul general interimar, Răzvan Sava, și ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, au explicat joi în ce stadiu se află proiectul de mediu.

„Am semnat săptămâna trecută hotărârea de Guvern privind declararea Lacului Văcărești arie naturală protejată, respectiv parc natural, și documentul se află în circuitul de avizare. După adoptarea hotărârii se va organiza, conform legislației privind ariile naturale protejate, licitație deschisă pentru desemnarea unui curator al zonei”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer. Edilul general, Răzvan Sava, a explicat că Municipalitatea se înscrie în cursa pentru desemnarea unui curator al viitorului parc natural, împreună cu organizațiile neguvernamentale.

„Primăria Municipiului București va aplica, alături de ONG-uri, pentru administrarea Parcului Natural Văcărești, după ce acesta va fi declarat prin hotărâre de Guvern. Până atunci, vom acționa pentru salubrizarea Lacului Văcărești, dar și a Pădurii Băneasa, în luna aprilie, declarată Luna curățeniei”, a declarat edilul general interimar. Acțiunile de salubrizare vor putea fi desfășurate abia după încheierea unor protocoale cu administratorii acestor zone – Apele Române, pentru Lacul Văcărești, și Romsilva, pentru Pădurea Băneasa.

Bucureștiul, codaș la calitatea aerului

Capitala României și alte două orașe din țară, Brașov și Iași, stau cel mai prost la capitolul calitatea aerului. Ministrul Mediului a afirmat că Bucureștiul a făcut pași importanți în combaterea efectelor poluării. În acest moment, România e în pericol de a fi sancționată la nivel european (procedura de infringement) pentru depășirea nivelului de noxe. Însă, capitala stă mai bine decât celelalte două municipii la capitolul „hârtii”. „Bucureștiul este într-un stadiu destul de avansat, pentru că a terminat studiul de fezabilitate. Acum fac planul de măsuri. Cu asta și cu următorii pași care se vor face, sperăm că va ieși de sub amenințare”, a explicat Pașca Palmer.

Pentru sporirea calității aerului, Bucureștiul are nevoie de măsuri radicale privind fluidizarea traficului și pentru îmbunătățirea serviciilor de transport în comun. Totodată, ministrul consideră că e nevoie de fonduri pentru reabilitarea stațiilor de monitorizare a calității aerului. „În București unele nu sunt funcționale și am prevăzut în buget, anul acesta, să reabilităm această rețea națională. Din cele 35 de milioane de lei alocate la nivel național, trei milioane sunt pentru București. Din banii aceștia se vor reabilita aceste stații de monitorizare și măcar vom avea date mai concrete despre calitatea aerului”, a spus ministrul.

8 boca arsenie  jpeg
Mihaela Borcea 9 jpg
eticheta alimente jpg
FotoJet jpg
somn shutterstock 398208937 jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
mihai voropchievici jpg
shutterstock carbune
WhatsApp Image 2022 11 27 at 13 59 39 jpeg
image
image
image
image
FotoJet (1) jpg
romania 1894741 1920 jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
8 boca arsenie  jpeg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg