Năstase, al 7-lea premier după gratii

Ultima actualizare:

    20 iunie. Adrian Năstase a încercat să  se sinucidă în momentul în care  poliţiştii au venit la vila din Zambaccian pentru a-l duce în arest la Rahova
20 iunie. Adrian Năstase a încercat să se sinucidă în momentul în care poliţiştii au venit la vila din Zambaccian pentru a-l duce în arest la Rahova

Adrian Năstase, premierul României între anii 2000 şi 2004, se alătura unei liste destul de lungi de foşti conducători de Guvern care au ajuns la închisoare în ultimii 100 de ani. Dintre aceştia, Ion Antonescu a fost executat în 1946.

Iuliu Maniu

A fost prim-ministru al României în trei mandate. Mai întâi, între 10 noiembrie 1928 - 6 iunie 1930, apoi, în intervalul 13 iunie - 9 octombrie 1930 şi 20 octombrie 1932 - 13 ianuarie 1933.

A fost arestat la 14 iulie 1947, la Tămădău, de comunişti. După şase ani de detenţie la penitenciarul din Sighet, pentru trădare naţională, Maniu ajunsese în starea în care nu mai putea merge şi mânca singur. Pe 5 februarie 1953, a încetat din viaţă, la vârsta de 80 de ani.

Gheorghe Tătărescu

Premier al României în perioada 1934-1937 şi între 1939-1940, a rămas cu pecetea de martor al acuzării în procesul lui Lucreţiu Pătrăşcanu.

Gheorghe Tătărescu a fost arestat de comunişti în noaptea de 5-6 mai 1950 şi întemniţat la Sighet. În decembrie 1950 a fost adus la Bucureşti şi depus în vestitul arest "B.J" al Securităţii, situat în Calea Plevnei. A încetat din viaţă la 18 martie 1957, la Spitalul Panduri.

Constantin Argetoianu

A condus Gu­­vernul României între 28 septembrie 1939 şi 23 noiembrie 1939. A fost arestat in 1950 de regimul comunist şi încarcerat la Închisoarea Sighet, după ce trecuse şi prin Jilava şi Galaţi, alături de alte personalităţi marcante ale României interbelice.

A murit fără a fi judecat, la închisoarea Sighet în anul 1952. Este cunoscut pentru memoriile sale, care realizează o foarte reuşită frescă a vieţii politice din perioada interbelică.

Ion Antonescu

Din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României şi Conducător al Statului cu puteri dictatoriale. A fost arestat la 23 august 1944, după ce a refuzat să accepte ieşirea României din război.

Generalul Antonescu a fost predat gărzilor comuniste ale lui Emil Bodnăraş, care la rândul lor l-au predat armatei sovietice. A fost ţinut prizonier în URSS şi nu a fost judecat în procesele de la Nürnberg, fiind adus şi judecat de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Antonescu a fost condamnat la moarte şi executat la 1 iulie 1946.

Manea Mănescu

Lider al Guvernului în perioada 1974-1979. În 22 decembrie 1989 i-a însoţit pe soţii Ceauşescu în elicopterul cu care au zburat din clădirea CC.

Deşi iniţial a fost condamnat la detenţie pe viaţă pentru că, în calitate de membru al Comitetului Politic Executiv al PCR, a aprobat reprimarea revoluţiei, ulterior pedeapsa s-a redus la 10 ani de detenţie. A fost eliberat după doar câţiva ani de închisoare şi a trăit până în 27 februarie 2009.

Constantin Dăscălescu

Fostul lider communist a îndeplinit funcţia de prim-ministru al României în perioada 1982-1989. A demisionat în 22 decembrie 1989, la cererea revoluţionarilor care ocupaseră sediul CC al PCR.

Dăscălescu a fost trimis în judecată în anul 1990, fiind inculpat în procesul «Lotul CPEx» pentru omor deosebit de grav. În anul 1991, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar după 5 ani, a fost pus în libertate, deoarece era grav bolnav. A încetat din viaţă la 15 mai 2003, la vârsta de 80 ani.

Adrian Năstase

Premier al României între 28 decembrie 2000 şi 28 decembrie 2004. A fost învins "la mustaţă" de Traian Băsescu în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din decembrie 2004.

Din această perioadă i se trag şi problemele cu legea. Miercuri, după ani de procese, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru primire ilegală de fonduri pentru campania electorală din 2004.

«Testamentul» lui Năstase rămâne secret

De pe patul de spital, Adrian Năstase i-a interzis fiului său Andrei să citească „testamentul politic" pe care l-ar fi lăsat înainte să se împuşte. În urmă cu o zi, Andrei Năstase anunţase că vineri va citi la Spitalul Floreasca scrisoarea lăsată de tatăl său.

"Pentru a nu perturba activitatea spitalului şi a zonelor limitrofe, nu mai fac declaraţia publică anunţată. Am decis acest lucru şi pentru că, în această dimineaţă, tatăl meu mi-a interzis să dau publicităţii «testamentul lui politic». Acesta a fost scris într-un moment în care dânsul decisese altceva. Miercuri, Dumnezeu a hotărât ca tata să rămână alături de noi şi ca astăzi să-i putem spune împreună «La mulţi ani!». Vă mulţumesc", a scris Andrei Năstase pe Facebook.

I-au adus tablouri la spital de ziua lui

Zeci de persoane s-au strâns ieri la spitalul Floreasca din Capitală pentru a-i ura „Mulţi ani fericiţi!" fostului premier Adrian Năstase, cu ocazia împlinirii a 62 de ani.

Oamenii au avut numai cuvinte de laudă la adresa politicianului şi s-au rugat pentru sănătatea lui. Nu au lipsit cadourile, simbolice, ce-i drept.

„Am adus un tablou cu autograf pentru un mare politician. Nu trebuia să recurgă la gestul care l-a adus pe patul de spital. Este un om puternic şi nu trebuia să se dea bătut", a spus unul dintre susţinătorii lui Adrian Năstase.

Protestul fularelor în faţa vilei din Zambaccian

Câţiva tineri au protestat joi seara în faţa locuinţei lui Adrian Năstase din Strada Muzeul Zambaccian, în care fostul premier s-a împuşcat miercuri seara.

Protestatarii au condamnat gestul lui Năstase de a încerca să se sinucidă şi au susţinut că acesta trebuie să suporte rigorile legii. Ei au purtat la gât fulare şi s-au mânjit cu roşu pe faţă, făcând trimitere la faptul că Năstase purta un fular la gât când a fost luat cu ambulanţa după ce s-a împuşcat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net