Năstase: «Am fost condamnat la închisoare cu executare ca să mi se interzică dreptul de a candida»

CLIIMA20091021 0204 1 jpeg
Adrian Năstase

Adrian Năstase a scris duminică pe blog că adevărata miză a condamnării sale la doi ani de închisore cu executare a fost aceea de a fi împiedicat să mai candideze la o funcţie publică, susţinând că prin modul în care s-a procedat în cazul său s-a legitimat, în România, statutul de "deținut politic".

"Miza condamnării mele la închisoare cu executare, în mod paradoxal, nu a fost pedeapsa principală - închisoarea, ci pedeapsa complementară - cea a interzicerii unor drepturi - respectiv dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice (art. 64, lit. a, din C.P.)", afirmă Adrian Năstase.

Fostul premier precizează că "această pedeapsă complementară poate fi aplicată, conform art. 65 alin. 1 din Codul Penal, dacă pedeapsa principală stabilită este închisoarea de cel puțin doi ani și ea începe după executarea pedepsei închisorii (art. 66 C.P.)".

"Deci, dacă instanța m-ar fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 2 ani (articolul 13 din Legea 78/2000, în baza căruia am fost condamnat stabilește limitele pedepsei între 1 și 5 ani), sau la o pedeapsă cu închisoarea, dar cu suspendare, atunci nu ar fi putut adăuga și pedeapsa complementară, deci aș fi putut candida, în continuare, la alegerile parlamentare din toamnă", explică fostul premier.

În acelaşi context, Năstase spune că, teoretic, generalul Bădălan (PDL), condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, poate să candideze pentru un loc în Parlament şi adaugă că "este însă ceea ce, în mod fundamental, s-a dorit să se evite în cazul meu".

"Acum întelegeți, probabil, graba judecării recursului meu într-un interval de aproximativ o lună, neacceptarea unor noi probe etc. și rostul unei pedepse pe care aproape nimeni nu a înțeles-o. În orice caz, este pentru prima dată, într-o țară a Uniunii Europene - sub conducerea lui Manuel Barosso și a lui Traian Băsescu - când pentru pretinse fapte legate de alegeri, un lider politic este condamnat la închisoare cu executare. Nu s-a întâmplat așa ceva nici în cazul lui H. Kohl, nici al lui J. Chirac, nici al lui A. Juppe, nici al unor cunoscuți lideri din Italia sau Belgia", mai spune fostul premier PSD.

În opinia sa, "astfel s-a creat un precedent periculos, care amintește mai curând de ceea ce s-a întâmplat într-o țară din afara UE, respectiv Ucraina".

Adrian Năstase susţine că "în acest fel s-a legitimat, în România, statutul de "deținut politic", așa cum rezultă și din rezoluția Adunării parlamentare a Consiliului Europei, intitulată "Rezoluția deținutului politic", adoptată, recent la 3 octombrie, anul acesta, în care se arată că sunt considerați "deținuți politici", persoanele pentru care "detenția este rezultatul unor proceduri care, în mod clar, au fost incorecte (unfair) și acest lucru este legat de o motivare politică a autorităților".

regina elisabeta gettyimages 480918760 jpg jpeg
gabriela cristea
inger   brigitte pastrama 1 jpeg
cub bianca dragusanu sofia animat gif
cub bianca dragusanu png
iulia albu
FotoJet (1) jpg
meghan markle harry regina jpeg
4 gripa jpeg
Costel Bojog, noul jurat iUmor foto Antena 1
image
image
image
image
tanc t55 romania foto mapn (1) jpg
meghan markle harry regina jpeg
marcel pavel coronavirus 0 jpeg
meghan markle harry regina jpeg
A1 marcaje webp
pasaj doamna ghica jpg