Ne aşteaptă o iarnă grea!

Ultima actualizare:

Să ne rugăm să nu avem o iarnă grea şi friguroasă, pentru că nici în case nu ne va fi prea bine! Occidentul „va tremura de frig la iarnă şi îi va îngheţa coada”, a avertizat liderul de la Kremlin. Europa s-a grăbit să ia măsuri!

Cu cât va fi iarna mai  geroasă cu atât vom suferi  mai tare de frig în case
Cu cât va fi iarna mai geroasă cu atât vom suferi mai tare de frig în case

Ne aşteaptă vremuri grele. După pandemie am fost loviţi de război, scumpiri, criză financiară, criza combustibililor, vijelii sau secetă. Şi din păcate nu va răsări soarele prea curând. Avertismentul este pentru toată Europa, nu doar pentru România. Preşedintele Vladimir Putin a ameninţat, miercuri, că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preţ pentru exporturile de petrol şi gaze ale Rusiei. Occidentul „va tremura de frig la iarnă şi îi va îngheţa coada”, a avertizat metaforic liderul de la Kremlin.

image

Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale la nivel mondial şi al doilea cel mai mare exportator de petrol. Europa importă din Rusia, în mod obişnuit, circa 40 la sută din gazele sale şi 30 la sută din petrolul său. Gazoductul Nord Stream 1 nu este operaţional, în acest moment, iar Vladimir Putin dă vina pe Germania şi pe statele occidentale pentru acest lucru. Putin a declarat că Moscova este pregătită să pornească din nou conducta către Germania, imediat ce o turbină-cheie va fi returnată Rusiei.

Cu cât va fi iarna mai  geroasă cu atât vom suferi  mai tare de frig în case
Cu cât va fi iarna mai geroasă cu atât vom suferi mai tare de frig în case

Occidentalii nu stau însă cu mâinile în sân aşteptând să îngheţe la iarnă.

Comisia Europeană a anunţat un plan de economisire a energiei în blocul comunitar şi de reducere a dependenţei statelor de gazul rusesc. Miniştrii Energiei din ţările UE discută azi propunerile. „Ne confruntăm cu preţuri astronomice ale energiei electrice pentru gospodării şi companii şi cu o volatilitate enormă a pieţei”, a declarat Ursula von der Leyen, şefa Executivului european, jurnaliştilor de la Bruxelles. Comisia Europeană vrea un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf, ţinta exactă urmând să fie decisă.

O altă măsură prevede plafonarea veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze naturale, după ce s-a constatat că „sursele de energie cu emisii scăzute de carbon realizează venituri neaşteptate, care nu reflectă costurile lor de producţie. Acum este timpul ca şi consumatorii să beneficieze de costurile scăzute ale surselor de energie cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi sursele regenerabile”, a spus von der Leyen. De aceea, firmele din energie care au înregistrat profituri uriaşe vor fi obligate să plătească o „contribuţie de solidaritate”. 

Gazprom suspendă  pe termen nedefinit  livrările de gaz
Gazprom suspendă pe termen nedefinit livrările de gaz

Cea mai drastică propunere este plafonarea preţului la gazul rusesc, prin care se urmăreşte diminuarea costurilor cu energia electrică. Unele ţări din UE au îndoieli în privinţa acestei soluţii, mai ales în cazul în care acest lucru le-ar afecta aprovizionarea din ce în ce mai redusă pe care o primesc de la Moscova. 

Elveţia deja ia în considerare măsuri dure pentru cei care fac risipă de energie. Persoanele care îşi încălzesc intenţionat încăperile la o temperatură de peste 19 grade Celsius riscă să fie condamnaţi chiar şi la trei ani de închisoare, în cazul în care ţara va fi obligată să raţionalizeze gazele naturale, pe fondul războiului din Ucraina. Anunţul a fost făcut de Markus Sporndli, care este purtătorul de cuvânt al Departamentului Federal de Finanţe. Vorbind cu publicaţia elveţiană Blick, Sporndli a explicat că amenzile în aceste cazuri ar putea porni de la 30 de franci elveţieni pe zi.

România: Plafonarea facturilor până în martie 2023

image

Guvernul României a luat în discuţie recomandările Comisiei Europene privind reducerea consumului de energie la orele de vârf, iar Ministerul Energiei are un mandat în acest sens pentru reuniunea miniştrilor energiei din UE. 

Premierul Nicolae Ciucă a făcut apel la cetăţeni şi instituţii de a reduce risipa de energie. Şeful Executivului a anunţat că, săptămâna viitoare, va avea loc întâlnirea cu comandamentul de iarnă unde se vor discuta cele mai negre ipoteze şi scenarii. Deşi a declarat că nu există riscul ca România să rămână fără energie, premierul a subliniat că „neprevăzutul poate să se întâmple”.

România a implementat o schemă de plafonare a facturilor la gaz şi electricitate pentru gospodării şi alţi utilizatori, până la anumite niveluri de consum lunar, şi de compensare a furnizorilor de energie pentru diferenţă. Măsurile vor fi în vigoare până în martie 2023. Analiştii estimează că schema s-ar ridica la un cost de zece miliarde de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Janaina Prazeres instagram jpg
amazon jpg
floare schelet jpg
tichete de masa jpg
image png
apartament pixabay jpg
fructe si legume jpg
Colectie bancnote vechi png
image
actualitate.net
image
actualitate.net