Ne place zăpada, dar luaţi-o de aici!

Ultima actualizare:

    Zăpada acumulată în urma trecerii plugurilor e o surpriză neplăcută pentru şoferi: 42 cmFoto: Florin Şuler
Zăpada acumulată în urma trecerii plugurilor e o surpriză neplăcută pentru şoferi: 42 cmFoto: Florin Şuler

Trei zile de ninsoare au fost de ajuns să urâm iarna, un anotimp care şi-a arătat faţa în prag de Mărţişor. De 1 martie nu a mai nins în România din 1965, însă coşmarul românilor a fost viscolul. În marile oraşe se dă o luptă crâncenă cu nămeţii, care fac transportul şi mersul pe jos mai provocatoare ca niciodată.

Ne place zăpada, dar să nu vină toată odată. Când credeam că am păcălit iarna, natura ne-a arătat că are o voinţă de nestăvilit. Fenomene extreme au cuprins România când ne gândeam la mărţişoare şi flori. -Ne-am ales cu fulgi de gheaţă, zăpadă viscolită, şosele înzăpezite şi şcoli închise. 


    Trotuarele nu sunt revendicate de nimeni atunci când ninge: 11 cmFoto: Florin Şuler
Trotuarele nu sunt revendicate de nimeni atunci când ninge: 11 cmFoto: Florin Şuler

Autorităţile din Bucureşti s-au protejat cum au ştiut mai bine de coşmarul alb, suspendând cursurile în şcolile şi grădiniţele de stat. Măsura, considerată de unii extremă, a dus la aerisirea străzilor şi creşterea eficienţei utilajelor de deszăpezire. Conform edililor Capitalei, miercuri 80% din străzile oraşului erau curăţate până la asfalt, însă pe trotuare, în staţiile de autobuz şi tramvai şi pe străzile lăturalnice zăpada e stăpână şi acum. Operatorii de salubritate au fost urecheaţi de primarul general Gabriela Firea pentru modul în care au acţionat în staţiile de autobuz.  Zeci de staţii RATB au fost lăsate de izbelişte, după cum am constatat şi noi miercuri, după un tur-fulger prin oraş. 


    Stratul de zăpadă de pe o maşină lăsată în parcare peste noapte: 13-14 cmFoto: Florin Şuler
Stratul de zăpadă de pe o maşină lăsată în parcare peste noapte: 13-14 cmFoto: Florin Şuler

Stratul de zăpadă din staţii măsura între 10 şi 45 de centimetri înălţime, semn că e nevoie de mai mulţi mânuitori de lopeţi. Chiar dacă au deszăpezit exemplar şoselele, drumarii le-au dat mari bătăi de cap şoferilor care şi-au lăsat maşinile peste noapte pe banda I. Troienele de zăpadă sunt atât de mari încât trebuie să munceşti cel puţin o jumătate de oră ca să-ţi scoţi maşina din zăpadă.  Cel mai înţelept ar fi să îndepărtezi zăpada înainte de a îngheţa, altfel vei fi nevoit să o spargi cu barosul. 


    Străzile secundare, locul doi pe lista de priorităţi: 14 cmFoto: Florin Şuler
Străzile secundare, locul doi pe lista de priorităţi: 14 cmFoto: Florin Şuler

Ultima minune a tehnologiei în materie de îndepărtat zăpada, maşinăria de topit nămeţi, a intrat de miercuri şi în dotarea Primăriei Capitalei. Însă nu te poţi baza prea mult pe ea, fiindcă prioritară e tot ridicarea zăpezii din zonele centrale. Trotuarele sunt imposibil de străbătut, stratul de zăpadă măsurând aici între 5 şi 20 de centimetri. Oamenii au însă o scuză: sunt obligaţi să le cureţe abia la 24 de ore de la încetarea ninsorii. 


    Operatorii de salubritate mai au de muncă în staţiile de autobuz: 45 cmFoto: Florin Şuler
Operatorii de salubritate mai au de muncă în staţiile de autobuz: 45 cmFoto: Florin Şuler

Vestea proastă pentru bucureşteni este că ninsorea a încetat miercuri după-amiază, astfel că azi trebuie să treacă la treabă. Codul portocaliu de temperaturi scăzute şi ninsori se menţine până vineri seară în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Dobrogea şi o parte a Munteniei. 

Începând din această noapte şi până duminică vor fi precipitaţii în majoritatea regiunilor, mai însemnate cantitativ în sud-vestul şi sudul ţării. Conform meteorologilor ANM, la început va ninge, apoi vom avea parte de precipitaţii mixte şi polei.

Flash news

VRANCEA. Maşini înzăpezite. Cel puţin zece autovehicule au fost blocate, miercuri, în nămeţi pe drumul judeţean 202 E Sihlea-Obrejiţa, după ce şoferii nu au mai putut înainta din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii reduse. La faţa locului s-a deplasat un utilaj de deszăpezire, însă acela nu a făcut faţă, aşa că alte utilaje au fost mobilizate pentru deblocarea maşinilor. În Vrancea, erau închise miercuri două drumuri naţionale: DN 2 N Bogza Dumbrăveni şi DN 23 B Ciorăşti Măicăneşti. 

TULCEA. Adolescent salvat de poliţişti. Un tânăr de 18 ani a fost salvat miercuri de poliţişti, după ce s-a rătăcit, în zona localităţii Agighiol şi nu se mai putea orienta din cauza frigului şi viscolului. Poliţiştii şi paznicii comunali au efectuat căutări în zonă iar, în aproximativ o oră, l-au găsit, la o distanţă de aproximativ patru kilometri de localitatea Agighiol. El nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind dus de poliţişti la familia sa.

PRAHOVA. Spitale deszăpezite cu pompieri si jandarmi. Zeci de pompieri şi jandarmi din Ploieşti au ieşit, miercuri dimineaţă, la lopată. 35 de angajaţi ISU au deszăpezit căile de acces de la Spitalul Schuller şi Spitalul de Pediatrie din Ploieşti.

simeon stalpnicul png

Şi au făcut acest lucru benevol, fără să fie chemaţi. Alţi 30 de jandarmi au dat zăpada şi din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă, cât şi la sediul Secţiei Dializă, Spitalul de Obstetrică Ginecologie şi Spitalul C.F. din oraşul Ploieşti.

CONSTANŢA. Ambulanţă cu doi copii, blocată în nămeţi. O ambulanţă care transporta doi copii de la Tulcea la Constanţa a rămas blocată, miercuri, pentru câteva ore, în zona Taşaul din Constanţa, din cauza sulurilor de zăpadă formate pe carosabil. Cei doi copii, de trei luni, respectiv cinci ani aveau febră. În zonă au acţionat mai multe utilaje pentru a scoate ambulanţa din zăpadă.

BUCUREŞTI.  26 de judeţe şi Capitala, afectate de vremea rea. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, vremea nefavorabilă a produs efecte în 26 de judeţe şi în Capitală, cele mai mari probleme fiind în judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Ialomiţa, Olt, Tulcea, Vrancea şi Teleorman. Echipele de intervenţie au acordat ajutor unui număr de 500 de persoane, iar 25.000 de poliţişti, pompieri şi jandarmi, cu peste 9.000 de mijloace tehnice, erau miercuri mobilizaţi în teren.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net